ISOIS ▸ Závěrečné zprávy

Ak. rok:
Země:
Instituce:
Typ mobility:
Program:
Fakulta:
Úroveň studia:

Edgewood College

USA 2018/2019 Partnerské univerzity

Osobní data
Typ mobility:
studium

Fakulta na MU:
Fakulta sociálních studií

Obor studia:
Psychologie

Úroveň studia v době pobytu v zahraničí:
Bakalářská

Používaný jazyk:
angličtina

Letní/zimní škola?:
ne

Doba studia:
jaro 2019

Doba pobytu (od-do):
2019-01-15 - 2019-05-17

Počet měsíců:
4

Aktivita před výjezdem do zahraničí
Kde je možné získat informace o kurzech vyučovaných na zahraniční škole?:
Na stránkách univerzity, např. proklikáním se na https://catalog.edgewood.edu/index.php . Katalog je poměrně nepřehledný a vybrané kurzy jsou upraveny do finální podoby až PO příjezdu na univerzitu, kdy je mnoho z nich už kapacitně naplněných domácími studenty. Výběr kurzů před příjezdem na univerzitu je tedy spíš orientační a nezávazný.

Které dokumenty jsou potřebné k přijetí na zahraniční vysokou školu?:
Motivační dopis, studijní průměr.

Jak dlouho dopředu je třeba přijetí vyřizovat?:
Nevím přesně, reagovala jsem na "last minute" nabídku zprostředkovanou fakultou, která se objevila 5měsíců před zahájením pobytu. Tuším, že Edgewood College měla nějaké interní deadliny cca 3 měsíce před zahájením pobytu.

Bylo potřeba vízum?:
ano

Potřebné podklady a doklady pro udělení víza:
Potřebným dokladem je platný cestovní pas, povrzení o studiu může sloužit jako podpůrný dokument. Veškeré informace lze nalézt na https://www.ustraveldocs.com a https://cz.usembassy.gov/cs/.
Zahájení procesu pro udělení víza probíhá vyplněním online formuláře, po zpracování žádosti a zaplacení poplatku je třeba sjednat si datum vízového pohovoru, který probíhá osobně v Praze na americkém velvyslanectví. Pas s vízem je následně zaslán do několika pracovních dní poštou.

Délka čekání na vízum:
Do 2-3týdnů.

Výše poplatku za udělení víza:
Cca 7000Kč

Studium
Měl/a jste před odjezdem podepsanou studijní dohodu (Learning Agreement)?:
ano

Pokud ne, v čem byl problém?:

Věděl/a jste před odjezdem, jak Vám kurzy budou na domovské fakultě uznány?:
Ano, informovala jsem se s fakultním koordinátorem a na stránkách CZS jsou detailní návody.

Měnil/a jste během pobytu studijní smlouvu?:
Ano, bylo třeba změnit výběr kurzů - některé z mnou (před)vybraných mi univerzita neumožnila si zapsat.

Kdy a jak probíhá registrace do kurzů? Jsou nějaká omezení? Možnost změny?:
Registrace kurzů probíhá po příjezdu na univerzitu, s výběrem pomáhá přidělený pracovník, výběr kurzů lze dále libovolně měnit v univerzitním systému cca prvních 14dní výuky.

Skládal/a jste na zahraniční škole zkoušky?:
Ano.

Používá škola systém ECTS?:
- vyberte možnost -

Pokud ne, uveďte, jakým způsobem byly tamní kredity na ECTS přepočítány:
Kredity byly přepočítány 1ECTS=1,66 tamních kreditů (Edgewood College, USA).

Popište způsob výuky (teorie, praxe, projekty) a hodnocení studentů:
Způsob výuky se liší předmět od předmětu, některé probíhají stylem prezentace+přednáška vyučujícího, jiné jsou velmi interaktivní (diskuze, skupinové úkoly). Ve většině předmětů jsem měla domácí úkoly (odevzdávány elektornicky nebo tištěné), probíhaly průběžné testy a minimálně jeden skupinový úkol/semestr (prezentace na vybrané téma).

Kvalita výuky ve srovnání s domácí školou:
Domácí škola předpokládá samostudium v dané oblasti (více odkazů na odborné texty), zahraniční univerzita se snaží maximum výuky pokrýt během času stráveného ve třídě, domácí úkoly jsou spíše doplňkem. Kvalitu výuky považuji ve srovnání s domácí školou za nižší.

Jak jste získával/a studijní materiál?:
Studijní materiál je dostupný v informačním systému.

Můžete doporučit nějaký zajímavý kurz/předmět/vyučujícího?:
Doporučuji kurzy s Dr. Gorga (Criminology Justice Department), kurz kriminologie byl velmi interaktivní a komorní (10 studentů), což umožnilo podniknout několik zajímavých výletů mimo univerzitu (Police Training Center, County Jail). Výuka kurzu CJ232 Criminology byla na vysoké úrovni, poměrně náročné požadavky, ale zajímavý obsah.

Jaká je vybavenost školní knihovny?:
Špatná, zahrnuje spíše beletrii, od studentů se očekává, že si odborné knihy nakoupí na vlastní náklady, nicméně je možné si většinu titulů přes školní knihovnu objednat knihy z různých jiných amerických knihoven. Knihy jsou následně poslány do školní knihovny (během cca 1týdne) a je možné si je vypůjčil jako standardní vypůjčku.

Dostupnost počítačů, přístup na internet, úroveň potřebného softwaru, potřeba vlastního notebooku:
Velmi dobrá. Stolní počítač s internetem+tiskárna jsou v každé budově. Notebook není nezbytně nutný.

Možnosti tisku a kopírování:
Tisk je možný v každé budově, z kteréhokoli počítače. Studenti mají navíc v rámci stipendia předplacený kredit cca 20USD na tisk (1xA4=0,05USD), takže stačí bohatě na celý semestr. Kopírování a skenování je možné v knihovně (skenování bezplatně)

Pořádá zahraniční škola/studentská organizace speciální akce pro výměnné studenty?:
ano

Jestliže ano, jaké?:
Center for Global Education organizuje společné akce různého typu cca 3krát za semestr.

Jak byste zhodnotil/a svoji integraci mezi místní studenty (hodnocení jako ve škole 1-5):
3

případně doplňte vlastními slovy:
Vzhledem ke svojí povaze jsem se blíže spřátelila spíše s méně studenty, ale obecně všichni jsou všichni studenti, vyučující a obecně Američané vstřícní a extrémně přátelští.

Praktické otázky pobytu
Kde jste bydlel/a?:
Kolejní budova (Marshall Hall)

Cena ubytování – měsíčně:
1200 USD

Další poznámky k ceně ubytování (ohledně toho, co cena obsahuje):
Ubytování bylo uhrazen MU, nebylo třeba nic platit. Cena ubytování zahrnuje postel (deka, polštář, povlečení)+psací stůl+šatní prostor v jednoduše zařízených pokojích. V ceně ubytování bylo 2000USD/semestr na studentské kartě, které lze využít ve třech univerzitních menzách (stačí bohatě na jídlo 3-4krát denně). Ubytování zahrnuje pračku a sušičku (bezplatně), kuchyň (lednice, mikrovlnka, sporák). V budově je počítač+tiskárna.

Popište vybavenost. Tipy pro další studenty – co by si měli sebou přivézt?:
Kuchyně nejsou vybavené, ale je obvyklé sdílet nádobí s ostatními studenty (není třeba si vše kupovat, chce-li si člověk sám vařit). Je třeba koupit si vlastní prací prášek.

Jak a s jakým předstihem je třeba si zařídit ubytování?:
Dle aktuálních interních deadlinů poskytnutých univerzitou. Je možné si s několikaměsíčním předstihem podat žádost o ubytování (single/double room, výběr budovy), konkrétní ubytování je univerzitou potvrzeno cca 3týdny před zahájením pobytu.

Jaké jsou možnosti stravování?:
V areálu univezity jsou 2 menzy s odlišnou otvírací dobou a sortimentem + 1 obchod s pozdní otvírací dobou. Nabídka je chutná a pestrá. Ve všech třech lze platit studentskou kartu s přednabitým kreditem.

Jaké jsou orientační ceny potravin (porovnejte s cenami v ČR):
Ceny jídel na univerzitě jsou výrazně dražší, nicméně přednabitý kredit na studentské kartě stačí bohatě na celý semestr. Při nákupu potravin mimo unvierzitu je třeba počítat s vyššími výdaji (cca 2-3krát dražší oproti ČR za základní potraviny), doporučuji nákupní řetězce s potravinami Trader Joe´s anebo Target (blízko univerzity).

Doprava do místa pobytu:
Edgewood College zajistí vyzvednutí v místě příletu/příjezdu, je-li v Madisonu ve smluvené datum a čas.

Orientační cena dopravy:
Jednorázový autobusový lístek 2USD, cena autobusu z letiště v Chicagu je 30USD.

Tipy pro zakoupení výhodné letenky/jízdenky/další doporučení:
Cena letenek bývá z ČR výrazně levnější do Chicaga než do Madisonu. Z Chicaga lze následně využít spolehlivé autobusové spojení (30USD one-way).

Jaké jsou možnosti místní dopravy (MHD, kolo, pěšky, orientační ceny):
Univerzita nabízí k zakoupení bus pass, který je platný po celý semestr (10USD). Vzhledem k ceně jednorázové jízdenky (2USD) se pass vyplatí už během několika jízd, doporučuji. Autobusová síť v Madisonu je spletitá a obyvkle je třeba hodněkrát přestupovat. Co se týká dálkových tras z města, autobusová společnost Coach USA nabízí slevy pro studenty na vybraných trasách, je třeba se informovat na stránkách společnosti. Pěší vzdálenost Edgewood College z centra je cca 45minut, obvykle je lepší využít autobus nebo kolo. K vypůjčení kola doporučuji využít "Madison’s Red Bike Project" - charitativní projekt umožňující půjčit si zdarma kolo až na několik měsíců, služba funguje duben-listopad.

Jaké formality je třeba vyřídit po příjezdu, např. povolení k pobytu?:
Po příjezdu je třeba doložit lékařskou dokumentaci (vyžadované očkování), pokud není vše přesně tak, jak to univerzita chce, vyžaduje udělat alergologické testy, případně přeočkování. Doporučuji si vše zkontrolovat a potřebnou dokumentaci si zajistit předem (kopie/originál očkovacího průkazu, prohlášení lékaře v angličtině o tom, jaký test a kdy byl proveden apod.) Nezbytnou podmínkou je zaplatit místní zdravotní pojištění-zprotředkuje univerzita, i kdyby bylo duplikovalo cestovní pojištění z ČR.

Jakého jste použil/a zdravotního pojištění? (orientační cena, výhody, nevýhody, je nutno na univerzitě pořídit jiné než domácí (české) pojištění?):
Univerzita zprostředkovává místní pojištění v ceně cca 20000Kč na dobu pobytu. Jedná se o nezbytnost, není možné toto pojištění odmítnout. Pro cestování mimo město doporučuji sjednat si vždy jednorázové krátkodobé domácí cestovní pojištění.

Měl/a jste zkušenosti s lékařským ošetřením v zahraničí?:
Ne.

Pracoval/a jste během studia?:
Ne.

Jaké jsou podmínky pro práci/brigádu pro studenty z MU?:
Lze pracovat pouze v rámci kampusu max 20h/týden (v době školního volna až 40h/týden). Informace o možnostech brigády poskytuje unverzita během orientačního týdne. Brigáda mimo univezitní kampus představuje porušení vízových pravidel. Minimální mzda je okolo 7,5USD/hod.

Tipy na využití volného času:
Madison je hezké město (hlavně v létě, v zimě jsou teploty až -40°C a není mnoho volnočasového využití), univerzita UW v centru města pořádá mnoho levných/bezplatných akcí pro studenty a také město pořádá mnoho kulturních aktivit. V blízkém okolí je krásné arboretum, za zmínku stojí procházky kolem jezer (jsou ve městě celkem 3). Doporučuji udělat si víkendový výlet do Chicaga.

Finanční podpora a náklady
Celkový grant od Centra zahraniční spolupráce:
80000 CZK

Měsíční stipendium v Kč:
20000 CZK

Počet podpořených měsíců:
4

Celkový počet měsíců:
4

Jakých dalších zdrojů jste využil/a k financování pobytu?:
Osobní zdroje

Pokud jste obdržel/a další stipendium, uveďte jaké a jeho výši v Kč:

 
Poplatky spojené s nástupem na univerzitu:
170 USD

a/ výše vstupního poplatku:
0 USD

b/ výše školného:
0 USD

c/ výše ostatních poplatků (jakých):
170 USD

 
Jaké byly Vaše průměrné měsíční výdaje?:
500 USD

a/ z toho ubytování:
0 USD

b/ z toho stravování:
50 USD

c/ cestování a volný čas:
450 USD

Jakékoli komentáře k průměrným měsíčním výdajům:
Během pobytu jsem podnikla 2 velké výlety (západní pobřezí, Florida), které byly velmi nákladné. Pokud člověk necestuje, lze výdaje udržet na minimu.

Uznání zahraničního studia domácí fakultou
Kolik jste během studia získal kreditů (v systému zahraniční školy)?:
17

Kolik ETCS kreditů bylo uznáno na MU?:
31

Věděl/a jste předem, které kurzy Vám budou domácí fakultou uznány?:
Ano, komunikovala jsem s koordinátorem z domácí fakulty.

Jakým problémům jste musel/a v souvislosti s uznáním čelit?:
Žádné, vše proběhlo bez problému.

Celkové hodnocení
Posouzení osobního přínosu (1 = výborný):
5

Posouzení akademického přínosu (1 = výborný):
4

Ohodnoťte informace a podporu poskytnuté zahraniční školou (1 = výborný):
5

Setkal/a jste se s nějakými závažnými problémy během pobytu:
Ne.

Co doporučujete vzít si s sebou:
Uvítací dárky (něco typicky českého) pro spolubydlící/pracovníky z CGE. Vše ostatní nezbytné lze koupit.

Co Vás nejvíce překvapilo na partnerské univerzitě pozitivně:
Přístup všech studentů a personálu je opravdu velmi přátelský. Všichni ochotně se vším pomohou a jsou velmi vstřícní, nic není problém a jako zahraniční student jsem se cítila ve zdejším prostředí vítaná.

Co Vás nejvíce překvapilo na partnerské univerzitě negativně:
Určitá byrokracie-na sebekratší setkání/ošetření/vyjasnění dotazu je třeba domluvit si předem schůzku emailem.

Další komentář:
Rozhodně pobyt na EC doporučuji. Kampus je sice maličký, ale moc hezký a dobře vybavený, velmi domácký, vyučující a studenti se znají navzájem, panuje přátelská atmosféra a podpůrné a motivační studijní prostředí.