ISOIS ▸ Závěrečné zprávy

Ak. rok:
Země:
Instituce:
Typ mobility:
Program:
Fakulta:
Úroveň studia:

University of Montana

USA 2018/2019 ISEP Exchange

Osobní data
Typ mobility:
studium

Fakulta na MU:
Fakulta sociálních studií

Obor studia:
Media and Communication Studies / Media Studies and Journalism

Úroveň studia v době pobytu v zahraničí:
Bakalářská

Používaný jazyk:
angličtina

Letní/zimní škola?:
ne

Doba studia:
podzim 2018
jaro 2019

Doba pobytu (od-do):
2018-08-20 - 2019-05-03

Počet měsíců:
8.5

Aktivita před výjezdem do zahraničí
Kde je možné získat informace o kurzech vyučovaných na zahraniční škole?:
Veškerou informaci naleznete na stránkách univerzity.

Které dokumenty jsou potřebné k přijetí na zahraniční vysokou školu?:
Pouze dokumenty, které požadoval ISEP + po příjezdu doložit výpis o očkování.

Jak dlouho dopředu je třeba přijetí vyřizovat?:
S byrokracii jsem začala již rok předem. Doporučuji si neodkládat ziskání jazykového certifkátu (v mém případě to byl TOEFL), byla tam dlouhá čekací doba, než jsem vůbec mohla jít ke zkoušce. Na jazykovou zkoušku CZS přijďte také včas. Máte jen dvě možnosti a stalo se, že lidí, co došli i o pár minut později, nebyli puštění dovnitř. Pak celý váš výměnný pobyt padá.

Bylo potřeba vízum?:
ano

Potřebné podklady a doklady pro udělení víza:
DS-2019, SEVIS payment receipt, pas, DS-160, Visa payment receipt, potvrzení o přijetí na univerzitu. Měla jsem (kdyby náhodou) i potvrzení o stipendiu a zaplaceném ISEP pojištění, ale nikdo to po mě nechtěl. Měla jsem spoustu dokumentů navíc, které nikdo nechtěl, ale jistota je jistota. Samozřejmě si ještě upřesněte seznam potřebných dokumentů na stránkách ISEPu a konzulátu.

Délka čekání na vízum:
Týden-dva. Ale že mi bylo uděleno vízum jsem se dozvěděla hned na pohovoru. Jen počítejte s tím, že tam strávíte několik hodin v čekárně i když máte stanovený čas pohovoru.

Výše poplatku za udělení víza:
160 dolarů

Studium
Měl/a jste před odjezdem podepsanou studijní dohodu (Learning Agreement)?:
ano

Pokud ne, v čem byl problém?:

Věděl/a jste před odjezdem, jak Vám kurzy budou na domovské fakultě uznány?:
Ano

Měnil/a jste během pobytu studijní smlouvu?:
Ano

Kdy a jak probíhá registrace do kurzů? Jsou nějaká omezení? Možnost změny?:
V prvním semestru mi pomohla ISEP koordinatorka na hostitelské univerzitě. Někdy jsem potřebovala povolení k zapsání předmětů od vyučujicích, protože jsou tam často prerekvizity, které logický nemůžu mít. Nicméně většina vyučujicích jsou vstřícní a nápomocní a upřímně vám řeknou, jestli je tento předmět pro vás vhodný a jaké kompetence potřebujete mít.
Ve druhém semestru jsem šla za deanem fakulty žurnalistiky, která mi dala přihlašovací kód (který má mít prý váš advisor, ale toho svého jsem v životě nepotkala), a pak už si můžete zaregistrovat co budete chtít.
Je určitý počet kreditů, které musíte mít, aby vám platilo vízum. Pro Bc. to bylo 12, pro Mgr. myslím 9 amerických kreditů.

Skládal/a jste na zahraniční škole zkoušky?:
Během posledního týdne semestru je Finals week. Každý předmět má jinou zkoušku, někde je to multiple choice test, někde research paper, někde vás osvobodí od zkoušky, pokud jste se svou dosávadní známkou spokojení. Na žurnalistice jsou často závěrečné projekty, nebo průměrná známka ze všech projektů.
V Americe průběžná příprava je životně důležitá, nevyhnutelná, ale právě proto skvělá a nad míru přínosná. Takže se neflákejte a finals proběhnou aniž byste si všimli.
No a celkově zkoušky nejsou těžké. Ani průběžné, ani závěrečné. Pokud budete dělat, co vám říkají, projdete s Ačkem úplně v klidu. No stress.

Používá škola systém ECTS?:
- vyberte možnost -

Pokud ne, uveďte, jakým způsobem byly tamní kredity na ECTS přepočítány:
1 americký kredit = 2 ECTS

Popište způsob výuky (teorie, praxe, projekty) a hodnocení studentů:
Průběžná teoretická příprava z učebnic (které jsou dost drahé ($50-$100 z mých zkušeností), tak si zvažte ebook, zapůjčení učebnic např. na internetových stránkách jako je Chegg, nebo Amazon, nebo se poptejte profesorů, často mají učebnice, které vám mohou na semestr půjčit. Mají obzvláště pochopení pro mezinárodní studenty. Nespolehejte na knihovnu. Moc učebnic tam není.)
V žurnalistice samozřejmě převažují praktické úkoly: dokumentární videa, reportáže, články, PR videa atd.

Kvalita výuky ve srovnání s domácí školou:
Hodiny jsou úžasné. Vyučujicí dělají vše pro to, aby studenty zaujali, a moc dobře jim to jde. Zároveň jsou velmi nadšení pro to, co vyučují, a to pozitivně ovlivňuje výuku. Citím, že jsem se toho naučila opravdu moc.

Jak jste získával/a studijní materiál?:
Mají něco podobného jako náš IS, mnozí vyučujicí tam dávají nějaké extra materialy, odkazy, videa. Extra ale neznamená, že nejsou povinné k přečtení. Když už to tam je, chtějí, abyste to věděli. Zbytek (a vlastně i převážná většina) informací jsou v učebnici, tu si musíte koupit, nebo jak bylo zmíněno výše, získat jiným způsobem.

Můžete doporučit nějaký zajímavý kurz/předmět/vyučujícího?:
Lee Banville - můj favorit, prostě pecka!
Obrovské zkušeností a srdce - Dennis Swibold.
Denise Dowling, pokud se zaměřujete na moderování v televizi, ona je poklad.

Jaká je vybavenost školní knihovny?:
Nic moc. Spíš je to atmosferické místo, kde se budete rádi učit na zkoušky. Možná je tam občas nějaká učebnice, kterou si nechcete kupovat, ale většinou vám ji zapůjčí na určitý čas. 2 až 4 hodiny. Pak ji musíte na 15-30 minut vrátit, a pak si ji zase budete moct půjčit.
Mají ale různé gadgety jako jsou notebooky, myše, nabíječky, flešky atd, které si můžete půjčit. Párkrát mi to zachránilo život.
Jinak jsem knihovnu nevyužila.

Dostupnost počítačů, přístup na internet, úroveň potřebného softwaru, potřeba vlastního notebooku:
Vybavenost - super. Akorát skoro všude jabka. To mně osobně moc nesedělo, ale aspoň jsem se s tím naučila.
Co se týče techniky na natáčení, připravte se, že je tak 3x větší a těžší, než ta, na kterou jsme si zvykli na FSS. A vypůjčení jen na 24 hodiny. Dost nepříjemné.
P.S. udělejte si ale kamarády z řad studentů, kteří techniku propůjčují, bude se vám to hodit. Poplatky za nevrácení včas jsou 20 dolarů za kus. To nechceš.

Možnosti tisku a kopírování:
V knihovně a na některých kolejích pomoci UMoney, které můžete nabít online, přes studentskou kartičku CrizCard.

Pořádá zahraniční škola/studentská organizace speciální akce pro výměnné studenty?:
ano

Jestliže ano, jaké?:
Neúvěřitelný orientační týden. VŠECHNO vysvětlí, ukážou, pomůžou, obdarují, pobaví. Navíc je to propojeno i s orientačním týdnem regulérních amerických studentů. Takže se máte na co těšit. (orientační týden je ale lepší pro podzimní semestr, studenti, kteří přijeli na jarní semestr nebyli moc spokojení, celkově doporučuji víc podzimní semestr, pokud váháte. V zimě je v Missoule opravdu zima. Jako mínus 20 a šílený vítr).

Jak byste zhodnotil/a svoji integraci mezi místní studenty (hodnocení jako ve škole 1-5):
3

případně doplňte vlastními slovy:
Cítila jsem se líp s mezinárodnimi studenty. Blízkymi přáteli se stali právě oni. Ale znala jsem většinu lidí z fakulty, pak i hodně lidí po univerzitě, je celkem malá a kampus vás chtě-nechtě sblíží. Někteří se připojili k naši mezinárodní skupině a jezdili s námi na výlety (jo, moc dobrý mít kamaráda s autem!), chodili ven atd. Jsou převážně velmi milí a hodní.

Praktické otázky pobytu
Kde jste bydlel/a?:
Turner Hall, single room. Kolej jen pro dívky, za single room jsem musela doplatit $400 za rok, ale stálo to za to. Nejlepší pokoj z celého kampusu! Ať vás neodrazuje, že je ve sklepě :), opravdu se tam dá žít a moc dobře! Ovládáte topení, je to obrovský, blízko všeho (obzvlášť jidelny, fakt nechcete chodit v zimě přes celý kampus na snídani), málo lidí na patře, dobré oddělené sprchy, a pohádkový obývací pokoj. Pokud ale zapomenete klíč ve svém pokojí, tzv. lock yourself out, budete muset jít do jiné budovy pro náhradní zpoplatněný klíč.

Cena ubytování – měsíčně:
40 USD

Další poznámky k ceně ubytování (ohledně toho, co cena obsahuje):
všechno v ceně.

Popište vybavenost. Tipy pro další studenty – co by si měli sebou přivézt?:
Zavedla jsem předávání věcí odjíždějicích studentů těm, kteří přijíždějí, přes International house (dozvíte se v prvním týdnu co to je). Nevím jestli to bude ale fungovat i nadále. Kdyby ne, tak budete potřebovat si koupit (doporučuji Wallmart. Target kam vás povezou je bezdůvodně dražší):
povlečení a polštář
stolní lampu
prací prostředky
a další věcí dle vaších osobních potřeb.
Na první týden vam dají povlečení za $5, ale bez polštáře. Připravte se spát chvíli na svých svetrech narvaných do povlečení.

Jak a s jakým předstihem je třeba si zařídit ubytování?:
Musíte podát žádost o ubytování. Budou po vás chtít seznam preferovaných kolejí.

Jaké jsou možnosti stravování?:
Jidelna na styl All you can eat. Máte každý týden přidělené peníze, které vychází na tři vstupy do jidelny denně. Zároveň se můžete stravovat (káva, sushi, burgery, vietnamský jídlo, pizzerka, cokoliv...) i v jiných místech v kampuse, ale pak to musíte počítat, ať vám to vyjde.

Jaké jsou orientační ceny potravin (porovnejte s cenami v ČR):
Všechno mi přišlo dražší, než v Česku. Nákup bio potravin na týden mě vyšel $100 v porovnání s asi polovinou (a možná i míň), co bych utratila v Česku.

Doprava do místa pobytu:
Z letiště nás vyzvedavali místní studenti, kteří jsou v mezinárodním spolku.

Orientační cena dopravy:
Tam jsem letěla za 17,5 tis. Kč, a to jsem si to kupovala v předstihu. Zpátky to vyšlo na 11,5 tis. Kč.

Tipy pro zakoupení výhodné letenky/jízdenky/další doporučení:
Používala jsem scyscanner. Z Vídně je to levnější. Přes New York taky. Mnozí říkali, že se dá dostat z Barcelony do New Yorku super levně (jako za $100), pokud si to kupujete třeba půl roku předem. Alaska Airlines je občas levnější na jejich stránkách než na scyscanneru. Je to věda, sama v tom ale ještě trochu plavu.

Jaké jsou možnosti místní dopravy (MHD, kolo, pěšky, orientační ceny):
Veřejná doprava je zdarma. Ale je velmi, velmi, velmi nepohodlná. O víkendech neexistuje.

Jaké formality je třeba vyřídit po příjezdu, např. povolení k pobytu?:
vízum atd. Je toho spoustu.

Jakého jste použil/a zdravotního pojištění? (orientační cena, výhody, nevýhody, je nutno na univerzitě pořídit jiné než domácí (české) pojištění?):
ISEP pojištění. Musela jsem ale po příjezdu zaplatit za odběry krve na hostujicí univerzitě. O $80 lehčí, které ISEP pojištění neproplatilo.

Měl/a jste zkušenosti s lékařským ošetřením v zahraničí?:
ne

Pracoval/a jste během studia?:
ano

Jaké jsou podmínky pro práci/brigádu pro studenty z MU?:
srozumitelné podmínky, jen musíte dlouho čekat na vyřízení dokumentů. Stejně to stojí za to.

Tipy na využití volného času:
No spoustu. Hory, okolní národní parky, Kalifornie za rohem, ale i spoustu eventů v kampuse.

Finanční podpora a náklady
Celkový grant od Centra zahraniční spolupráce:
170000 CZK

Měsíční stipendium v Kč:
20000 CZK

Počet podpořených měsíců:
8,5

Celkový počet měsíců:
8,5

Jakých dalších zdrojů jste využil/a k financování pobytu?:
Našetřené peníze, pomoc rodičů, práce v kampuse

Pokud jste obdržel/a další stipendium, uveďte jaké a jeho výši v Kč:

 
Poplatky spojené s nástupem na univerzitu:
10000 CZK

a/ výše vstupního poplatku:
0 CZK

b/ výše školného:
0 CZK

c/ výše ostatních poplatků (jakých):
10000 CZK

 
Jaké byly Vaše průměrné měsíční výdaje?:
10000 CZK

a/ z toho ubytování:
40 USD

b/ z toho stravování:
0 CZK

c/ cestování a volný čas:
9500 CZK

Jakékoli komentáře k průměrným měsíčním výdajům:
Stipendium MU je z obrovské části dostačujicí. Nemusíte utratit skoro níc, pokud necestujete a nechodíte ven. Já jsem se vůbec neomezovala a akorát mi to vyšlo (a ještě i zbylo).
Většinu nákladů spojených s odjezdem jsem hradila z našetřených předem peněz. Ale stipendium dostanete před odjezdem, tak ho můžete využít na pokrytí těchto prvotních nákladů.

Uznání zahraničního studia domácí fakultou
Kolik jste během studia získal kreditů (v systému zahraniční školy)?:
28

Kolik ETCS kreditů bylo uznáno na MU?:
56

Věděl/a jste předem, které kurzy Vám budou domácí fakultou uznány?:
Ano

Jakým problémům jste musel/a v souvislosti s uznáním čelit?:
žádné

Celkové hodnocení
Posouzení osobního přínosu (1 = výborný):
1

Posouzení akademického přínosu (1 = výborný):
1

Ohodnoťte informace a podporu poskytnuté zahraniční školou (1 = výborný):
1

Setkal/a jste se s nějakými závažnými problémy během pobytu:
Ne

Co doporučujete vzít si s sebou:
Co nejmíň věcí. Ale stejně to nevýjde. Takže až budete posílat domů balík s osobními věcmi, doporučuji Sendmybag.com :)

Co Vás nejvíce překvapilo na partnerské univerzitě pozitivně:
Kvalita výuky, vstřícnost studentů a profesorů (mimochodem, ne ve všech předmětech vyučujicí chtějí, abyste vyjádřili svůj názor, jak se píše na všech fórech na internetu. Takže pozor na to, don't be pain in the ***),

Co Vás nejvíce překvapilo na partnerské univerzitě negativně:
Pravidla knihovny a drahé učebnice; některé zásadní problémy ubytování (že budete muset jit do jiné budovy pokud zapomenete klíč v pokoji, nebo na některých kolejích centrální topení, které se zapíná pozdě, až snad na konci října, a vypíná se brzy, kdy je ještě zima).

Další komentář:
Je to neúvěřitelná zkušenost, která vám změní život. Poznáte nejen americkou kulturu a podíváte se do státu, do kterého byste jen tak nejeli, ale poznáte i sami sebe. Dospějete, zlepšíte se. Ať už studijně, v jazyce, ale taky se rozvinete i jako osobnost.
Upřímně, brečela jsem smutkem, když jsem se dozvěděla, že pojedu do Montany, koneckonců to byla moje poslední možnost v seznamu preferencí. Ale ještě že jsem jela. Zamilovala jsem se do toho státu, do těch lidí, do nějakého přírodního, hippiesáckého, odseknutého městečka a udělala bych to rozhodnutí znovu bez váhání!

P.S. Ráda zodpovím další dotazy ohledně pobytu, můžete mě kontaktovat na Facebooku.