ISOIS ▸ Závěrečné zprávy

Ak. rok:
Země:
Instituce:
Typ mobility:
Program:
Fakulta:
Úroveň studia:

BINUS University

Indonézie 2022/2023 ISEP Exchange

Osobní data
Typ mobility:
studium

Fakulta na MU:
Filozofická fakulta

Obor studia:
Information and Library Studies / Information and Library Studies

Úroveň studia v době pobytu v zahraničí:
Magisterská

Používaný jazyk:
angličtina

Letní/zimní škola?:
ne

Doba studia:
podzim 2022

Doba pobytu (od-do):
2022-09-01 - 2023-02-25

Počet měsíců:
6

Aktivita před výjezdem do zahraničí
Kde je možné získat informace o kurzech vyučovaných na zahraniční škole?:
Na stránkách univerzity je něco uvedeno, ale hodně špatně se to hledá a nejste si jistí zda je to vyučováno v angličtině nebo v bahasa. Dokument s přehledem předmětů z minulých let vám zašla hostující univerzita 3 měsíce před začátkem mobility a officiální vypsané předměty pro mezinárodní studenty a jejich časy obdržíte 14 před začátkem semestru

Které dokumenty jsou potřebné k přijetí na zahraniční vysokou školu?:
výpis z trestního rejstříku v angličtině (stačí ten z pošty), potvrzení o studiu z MU, TOEFL na úrovni B2-C1, Health protokol, potvrzení o případné karanténě, finanční potvrzení o dostatku financí v průběhu pobytu, pojištění, covid vakcinace, transcript of records, doporučující dopis, potvrzení o nepolitickém angažmá ve vyjížějící zemi, Applicans declarations about following the rules of BINUS, Statement of purpose, pas, potvrzení místa kde budete bydlet alespoň 1. měsíc, potvrzení

Jak dlouho dopředu je třeba přijetí vyřizovat?:
ISEP přihlášky - do konce prosince 2021, Toefl do konce února, dokumenty pro zahraniční univerzitu se musí vyřídit v průběhu června

Bylo potřeba vízum?:
ano

Potřebné podklady a doklady pro udělení víza:
již výše zmíněné, v dokumentech potřebných k přijetí, víza za vás vyřizuje zahraniční univerzita proto je toho tolik

Délka čekání na vízum:
2 měsíce

Výše poplatku za udělení víza:
myslím, že dohromady to bylo něco kolo 2,6 mil IDR

Studium
Měl/a jste před odjezdem podepsanou studijní dohodu (Learning Agreement)?:
ano

Pokud ne, v čem byl problém?:

Věděl/a jste před odjezdem, jak Vám kurzy budou na domovské fakultě uznány?:
Ano, předměty vyučované daný semestr jsem se dozvěděla 14 dní před odjezdem

Měnil/a jste během pobytu studijní smlouvu?:
ano 20k na MU zahraniční univerzita vyžaduje 10-15k jejich předmětů

Kdy a jak probíhá registrace do kurzů? Jsou nějaká omezení? Možnost změny?:
Registrace probíhala pomocí emailu, dostali jste výpis předmětů a časů 14 dní před odjezdem, vybrali jste si co chcete a nekryje se vám a oni vám to zapsali, po příjezdu jste to mohli najít v jejich systému a případně máte 14 dní na změny, ty se také řeší pomocí mailu. Omezení - výběr maximálně dvou fakult s tím, že si musíte dávat pozor jak daleko od sebe jednotlivé budovy jsou je to od (10-40 min) je tam shuttle ale mě nevyhovoval časově a taky Autobus se vždycky sekl v dopravě

Skládal/a jste na zahraniční škole zkoušky?:
ano, neměla jsem žádnou ústní pouze písemné. Otevřené otázky psáno ručně, nemožnost nahlédnout potom do výsledků, vyučující není ani přítomen při psaní, nemyslím si že byla možnost opravy, minimálně nám o ní nikdo neříkal.

Používá škola systém ECTS?:
- vyberte možnost -

Pokud ne, uveďte, jakým způsobem byly tamní kredity na ECTS přepočítány:
dělala jsem to podle tabulky jež měla zahraniční univerzita k dispozici - 12 local credit = 30 ECTS

Popište způsob výuky (teorie, praxe, projekty) a hodnocení studentů:
Kombinovala jsem předměty z magisterského a bakalářského levelu, jelikož mi jen master lvl neseděl do portfolia předmětů.
Bakalářský lvl - výuka jednou týdně + online week forum + mid therms + zkouškové období.
hodiny trvali 2,5h byla tam diskuze a vždy zadaný úkol na vypracování ve skupinách takže reálně výuka
probíhala tak hodinu +-. Online week znamenal, že učitel zadal úkol v jejich systému (jednoduchý) a vy
máte týden na to odpovědět. Jinak všechny předměty měli vždy celosemestrální projekt, ke kterému se
průběžně vypracovávali prezentace a úkoly. O mid therms máte 14 dní volno, o tom co je součástí "pololetního" ukončení se dozvíte na začátku semestru a pak vám to stejnak poupraví. Sylabus tam prakticky nevedou, nebo ho ignorují.
Magisterský lvl - výuka probíhala o víkendu. dělí se na 2 periody takže 1 předmět má kolem 12 učebních hodin (občas dvouhodinovky) všichni lokální studenti už pracují, a proto cokoliv spojené s výukou probíhá v pátek večer nebo o víkendu. V jednom předmětu jsme jen četli case studies a knihy a prezentovali klidně i několikrát za jednu vyučovací hodinu. Učitel poté co mi odprezentovali stejnak řekl to samé, jen se svým úhlem pohledu. V druhém předmětu, jsme měli projekt jež jsme postupně hlásili a prezentovali jeho postup a oni nám říkali zpětnou vazbu. Mid therms projekty byli datumově na dohodě, a o zpětné vazbě z nich si můžete jen nechat zdát, prý to není povoleno.

Oba dva lvl měli hostující jednu hodinu od lidí přímo z firmy z indonesie.

Kvalita výuky ve srovnání s domácí školou:
Přišlo mi to jako naše střední škola, hodně úkolů, prezentací (snímky ne v bodech v plných větách a jen to čtete). Master lvl mi dával mi trošku zabrat, protože se dost věnoval pohledu z business stránky, s čímž jakožto student FF nemám uplně zkušenosti, a dívala jsem se na problémy jako markeťák/grafik ne jako businessman, ale jinak jsem se nedozvěděla nic nového, moc do hloubky v tématech nechodí, ale ukazují příklady z praxe, jen často je to ještě před covidem, což v marketignovém světě už nemá moc relevanci. Individuální práci jsem tam moc nezažila, všechno se dělá ve skupinách. Výslednou známku Vám neopodstatní jelikož jak se u nás říká, že třída je stejně silná jako její nejslabší článek, je tam aplikováno do praxe. V několika předmětech máme všichni studenti stejnou známku, prootže nás všechny hodnotili jako jeden celek.

Jak jste získával/a studijní materiál?:
museli jsme si ho hledat sami, jen jedna case study byla v knihovně.

Můžete doporučit nějaký zajímavý kurz/předmět/vyučujícího?:
Master - Design Thinking and Entrepreneurship byl zajímavý, jeden z vyučujících profesorů se s námi hodně řešil témata, bohužel hodina byla od 7:30 - do 13 a na komunikaci v takové míře tak brzo ráno prostě často nemáte energii ani náladu.

Bachelor - Design thinking a promotion. Příjemný průstřel jak udělat redesign výrobku, je to ale takový průstřel grafikou, marketingem, copywritingem a video tvorbou. Pokud s ničím nemáte zkušenosti, učiteli je to jedno.

Jaká je vybavenost školní knihovny?:
nejnovější titul v knihách zaměřených na design jsem našla z roku 2012, a jednu knihu v bahasa 2020. Měli i počítače na práci k dispozici. Velikostně jejich knihovny na fakultách vypadali asi jako 1. patro knihovny na ESF.

Dostupnost počítačů, přístup na internet, úroveň potřebného softwaru, potřeba vlastního notebooku:
Počítače byli k dispozici v knihovně, software k práci (adobe, canva) si musíte zařídit sami. Vlastní notebook byl nutností.

Možnosti tisku a kopírování:
Nic nebylo na budovách v Senyan campusu, o ostatních nemám zprávy.

Pořádá zahraniční škola/studentská organizace speciální akce pro výměnné studenty?:
ano

Jestliže ano, jaké?:
Úvodní setkání a závěrečné setkání, + nás Buddies vzali na tour po historické části Jakarty protože jsme si o to řekli. Prý před covidem něco bylo, ale v té době kdy jsem tam byla já stále striktně vyžadovali všude roušky a moc se nesrocovat, na začátku února to trochu povolilo, ale to už bylo zkouškové.

Jak byste zhodnotil/a svoji integraci mezi místní studenty (hodnocení jako ve škole 1-5):
5

případně doplňte vlastními slovy:
Místní studenti se s námi hodně chtěli bavit hlavně na bakalářském levelu protože jsem přišla dos styku s více lidmi (20 lidí ve třídě a více předmětů, magistr měl 10-15 lidí ve třídě a z toho 5-8 international studentů)

Praktické otázky pobytu
Kde jste bydlel/a?:
Studentské koleje - Binus square Hall

Cena ubytování – měsíčně:
300 USD

Další poznámky k ceně ubytování (ohledně toho, co cena obsahuje):
nemám tušení kolik to stálo, byli to poskytnuto ISEPEM, vím, že ostatní zahraniční studenti platili o dost víc než místní a většina zahraničních studentů se stěhovala do Taman anggrek residences. Oni ale museli platit zvlášť energie, internet a prádlo.

Na studentských kolejích byla k dispozici společná sprcha (dalo se připlatit za uprgrade asi 200 euro) se studenou vodou ale v neustálých stupních nad 25 je vám to jedno. Wifi fungovala, pokoje byli menší, ale stačili. K dispozici byl bazén, basketbalové a fotbalové hřiště, kavárna,minimarket, kantýna s výběrem z 5 stánků. Posilovna se základním vybavením a někde tam byl i klavír, nenašla jsem ho.

Popište vybavenost. Tipy pro další studenty – co by si měli sebou přivézt?:
Kuchyně nebyla vybavená ani základem, jen dřez a linka. Pokud něco chcete, ikea je 15 min od kolejí. Přivezla jsem si vlastní cestovní krabičku na jídlo a kelímek, aby se ušetřili plasty. Na pokoji není koš, a v koupelně není k dispozici papír ale tkz. BOOM sprcha pouze. Taky bych si přivezla sprchovou hlavici, jelikož to byl jen kus trubky trčící ze zdi, ale bylo to ok :D společné prostory uklízeli 2x týdně takže fajn. Chyběl mi normální smeták a věci na úklid pokoje, je nutné si dokoupit.Pokud nechcete neustálě plasty vemte si i vlastní příbory, brčka a nůž na krájení. Voda zde není pytná ale v supermarketu dole prodávají 19l galony tkaže si můžete koupit takto

Jak a s jakým předstihem je třeba si zařídit ubytování?:
Zařizovala ho za mě zahraniční univerzita, ale jen proto že jsem z ISEPU, zbytek si to musel vyřizovat sám.

Jaké jsou možnosti stravování?:
několik stánků s různým jídlem v kantýně, venku streeet food, donáška grabem/gojekem

Jaké jsou orientační ceny potravin (porovnejte s cenami v ČR):
street food od 15 000 idr do 55 000 idr. Evropská jídla od 60 000 -150 000 idr.
Tjn když jíte jako místní jídlo vás vyjde asi tak na 32,- korun pokud chcete změnu od rýže tak to stojí jako česko před 5 lety. (80 za jídlo 120 pití a jídlo občas i dezert).
Místní kafe stojí 5000 idr (je to jako náš turek se spoustou cukru nebo rospustné kapučíno)
Esspresso, Americano, Latte od 25 000 idr a výš nejdražší jsem viděla asi ža 60 000 idr

Doprava do místa pobytu:
Doprava v Jakartě je šílená, v 8 a v 17 se seknete na 2 hodiny v zácpě. Univerzita poskytuje shuttle mezi kolejemi a jednotlivými fakultami, ale jede to třeba 2,5 hodiny. Metro funguje jen v evropské části města (senyan) a také jen tam jsou chodníky. Koleje jsou v části West Jakarta a o chodnících, parcích, místo kam jít běhat si nechte zajít chuť.
Městem se dá dopravovat rychle za pomocí aplikace Grab a Gojek kteří nabízejí dopravu motorkami, do školy jsem jezdila asi za 28 000 idr až 44 000 idr záleželo na čase. Motorka byla nejrychlejší protože se nesekne na tak dlouho v zácpě.

Orientační cena dopravy:
vlak z Jakarta - Boggor 20 000 idr
Ketampang - Malang - 78 000 idr
Jakarta - Yogajakrta - 210 000 idr
autobus po městě kolem 12 000- 24 000 idr

Grab po městě motorkou - 4 km asi 22 000 idr, 8-12km kolem 68 000 idr, auto většinou o 20% dražší ale vyplatí se pokud vás jede víc

Domestikální lety kolem 1000,- czk

Tipy pro zakoupení výhodné letenky/jízdenky/další doporučení:
letenky - v domestikálních letech se ceny nemění, můžete kupovat ten samý den a bude to stát pořád stejně. Dostanete se na letiště motorkou, ale mají pouze určená specifická míste kde je drop -off a pick up tak se musí chvíli hledat, jinak auta z letiště stojí okolo 168 000 idr

jídzdenky na vlak atd se často musí rezervovat dopředu aby jste měli lepší třídu, nebo vůbec místo. Zeptejte se místních rádi pomohou. Když jste při cestování někde ubytovaní zeptejte se jich na dopravu kam chcete, často je to levnější než aplikace nebo taxi. Pronájem motorky na Bali, Malangu stojí 80k idr na Sumbě a méně turistických atrakcích se to pohybuje kolem 150k-200k idr

Jaké jsou možnosti místní dopravy (MHD, kolo, pěšky, orientační ceny):
kolo - nějaké blázny jsem viděla, nedoporučovala bych
pěšky - nemožné - není po čem krom silnice ( i ujít 800m je docela náročné)
MHD - je veřejná doprava a pak takové ty hop in hopp off autobusy kde vám oni sami určují cestu a vy si řeknete kde chcete vyhodit, tam je to na dohodě. dálkové autobusy stojí kolem 100 000 idr

Jaké formality je třeba vyřídit po příjezdu, např. povolení k pobytu?:
řeší se KITAS - na které máte čas 30 dní od příjezdu, univerzita už za vás vše prakticky vyřídila, vy musíte jen zaplatit nějaký poplatek a poslat jim potvrzení a pak se musíte dopravit k identifikaci.

Jakého jste použil/a zdravotního pojištění? (orientační cena, výhody, nevýhody, je nutno na univerzitě pořídit jiné než domácí (české) pojištění?):
ISEP pojištění - kolem 7000,- czk

Měl/a jste zkušenosti s lékařským ošetřením v zahraničí?:
ne

Pracoval/a jste během studia?:
brigádně dálkově v česku

Jaké jsou podmínky pro práci/brigádu pro studenty z MU?:
můžete mít max brigádu v česku a firma nesmí mít nic společného s indonesií

Tipy na využití volného času:
V Jakartě nic moc není, dělají se tam hodně akce, doporučuju sledova Jakarta events a JKT Go na Instagramu. Jinak cestuje Po indonesií je to úžasná země

Finanční podpora a náklady
Celkový grant od Centra zahraniční spolupráce:
120000 CZK

Měsíční stipendium v Kč:
20000 CZK

Počet podpořených měsíců:
6

Celkový počet měsíců:
6

Jakých dalších zdrojů jste využil/a k financování pobytu?:
Vlastní zdroje

Pokud jste obdržel/a další stipendium, uveďte jaké a jeho výši v Kč:
-

 
Poplatky spojené s nástupem na univerzitu:
500 CZK

a/ výše vstupního poplatku:
50000 CZK

b/ výše školného:
0 CZK

c/ výše ostatních poplatků (jakých):
2600000 IDR

 
Jaké byly Vaše průměrné měsíční výdaje?:
4000000 IDR

a/ z toho ubytování:
0 CZK

b/ z toho stravování:
3000000 IDR

c/ cestování a volný čas:
1000000 IDR

Jakékoli komentáře k průměrným měsíčním výdajům:
cestování a volný čas se měnilo dle destinace kam jsem jela aktivity tam totiž stály kolem 300 000k idr za apř. výjezd na vulkán svítání

Uznání zahraničního studia domácí fakultou
Kolik jste během studia získal kreditů (v systému zahraniční školy)?:
16

Kolik ETCS kreditů bylo uznáno na MU?:
38

Věděl/a jste předem, které kurzy Vám budou domácí fakultou uznány?:
ano

Jakým problémům jste musel/a v souvislosti s uznáním čelit?:
přepočívání kreditů, dávat si pozor aby to alespoň nějakým způsobem mělo souvislost s zaměřením na studiu na MU

Celkové hodnocení
Posouzení osobního přínosu (1 = výborný):
1

Posouzení akademického přínosu (1 = výborný):
2

Ohodnoťte informace a podporu poskytnuté zahraniční školou (1 = výborný):
3

Setkal/a jste se s nějakými závažnými problémy během pobytu:
Obdržela jsem víza hodinu předtím než mé letadlo dosedlo na půdu Indonesie. Původní řešení abych mohla vůbec vstoupit do země bylo přijet na turistické vízum a čekat v zemi na přichod KITAS a potom do měsíce opustit zemi a vrátti se a začne platit KITAS. Podepsání čehokoliv od zahraniční univerzity trvalo vždycky alepson 2 dny občas i týden.

Co doporučujete vzít si s sebou:
Batoh do školy a batoh na cestování po Indonesii, roztrojku do zásuvky, něco pro děti z chudých rodin, boty které vám nebude líto, že zníčíte jelikož díky teplu v jakartě se odlepují podrážky a při dešti se zase boty ušpiní jak nikdy. vemte si pláštěnku a nikdy bez ní nevyházejte, láhev na vodu, misku na jídlo, příbory, brčka, povlečení jelikož tam nebude poskytnuto

Co Vás nejvíce překvapilo na partnerské univerzitě pozitivně:
Měli místonost kde trávit volný čas, hrát hry a tak. V pár místnostech meli apple počítače na grafiku. Jeden kampus je v obchoďáku.
Na mých kampusech všichni mluvili dobrou angličtinou, ale s velmi silným přízvukem.

Co Vás nejvíce překvapilo na partnerské univerzitě negativně:
Jejich systém je absolutně k pláči. Jestliže nemáte rádi IS, po tomhle ho budete milovat. Dostat ze systému jakoukoliv informaci je náročne a stejnak musíte jít na počítač, protoře tam jsou jiné informace, sice mají aplikaci do mobilu ale chybí tam několik informací a je dost neintuitivní. Jejich systém lze otevřít v mobilu, ale je to neresponzitivní a pokud vám nedají školení (jakože master lvl studenti ho nedostlaii jen bakaláři) najít v tom třeba výsledné známky, nebo zadání čehokoliv je prostě nemožné.
Na fakultách není možnost jídla, vždy musíte jí mimo.
Je normální že vyučující chodí o 1 hodinu později, jen ráno obdržíte zprávu: Sorry I am late again go for coffee.
Pokud chcete zpětnou vazbu na odevzdané projekty pomocí emailu, nedostanete ani potvrzení od vyučujícího, že ten email obrželi natož co říkají na tu práci.
Prezentace podle nich mají obsahovat celé věty ne body.
Čas od času je nějaká akce, kvůli které není škola a vám o tom zapomenou říct.
Na škole je zima kvůli klimatizaci, takže do ve škole klepete kosu v kalhotech a venku se paříte protože je tam 30 stupňů.

Další komentář:
Celkové hodnocení je 9/10 ten jeden bod je dolů za administrativu protože to je fakt peklíčko.
Naučila jsem se zde být víc trpělivá a brát věci více v pohodě a s nadhledem. Ikdyž mi jejich výuka nedala tolik kolik bych chtěla celkově výjezd mi dost změnil pohled na svět a naučil mě vážit si věcí, které máme. Taky jsem zjisitla, že potřebuji o dost méně věcí než jsem si myslela (např. teplá voda, nebo dveře ke sprcháči v koupelně na hotelu).
Ten výjezd za to stál, mám několik kontaktů jednak po evropě, ale i v Asii, při cestování jsem potkaal tolik super lidí se zajímavými příběhy.
Všichni se Vás budou ptát proč Indonesie, no protože čecha jsem potkala jednou za 6 měsíců a nutilo mě to mluvit anglicky a nebo se naučit bahasa. Indonesie je krásná, rozmanitá a nabízí mnohem víc než Bali plné turistů.