ISOIS ▸ Závěrečné zprávy

Ak. rok:
Země:
Instituce:
Typ mobility:
Program:
Fakulta:
Úroveň studia:

Edgewood College

USA 2018/2019 Partnerské univerzity

Osobní data
Typ mobility:
studium

Fakulta na MU:
Filozofická fakulta

Obor studia:
Psychologie

Úroveň studia v době pobytu v zahraničí:
Bakalářská

Používaný jazyk:
angličtina

Letní/zimní škola?:
ne

Doba studia:
podzim 2018

Doba pobytu (od-do):
2018-08-15 - 2018-12-14

Počet měsíců:
4

Aktivita před výjezdem do zahraničí
Kde je možné získat informace o kurzech vyučovaných na zahraniční škole?:
Zde https://www.edgewood.edu/catalog, případně je možnost doptat se Center for Global Education na Edgewood College (odkaz na jejich web: https://globaleducation.edgewood.edu/).

Které dokumenty jsou potřebné k přijetí na zahraniční vysokou školu?:
Výpis známek z MU; ekvivalent průměru známek 2,5 GPA; potvrzení o požadované úrovni Aj; potvrzení o financování výjezdu; motivační dopis; dokumenty potřebné k vyřízení DS-2019 a zdravotního pojištění (formuláře poskytne Edgewood).

Jak dlouho dopředu je třeba přijetí vyřizovat?:
Přibližně půl roku před odjezdem.

Bylo potřeba vízum?:
ano

Potřebné podklady a doklady pro udělení víza:
Vše je přehledně uvedeno na webu amerického velvyslanectví (https://cz.usembassy.gov/cs/), takže vždy doporučuji zkontrolovat aktuální požadavky, poplatky a čekací doby tam. Povinně vyžadovali tuším platný pas, potvrzený DS-2019, potvrzení o zaplacení SEVIS I-900 a potvrzení o financování výjezdu.

Délka čekání na vízum:
Je potřeba si prvně domluvit pohovor na ambasádě v Praze (čekací doby okolo dvou týdnů, ale liší se v závislosti na roční době), poté se tam s vyžadovanými dokumenty dostavit a tuším cca do týdne pak odešlou pas i s vízem na vaši trvalou adresu.

Výše poplatku za udělení víza:
Celkově i se všemi ostatními poplatky okolo 7500 Kč.

Studium
Měl/a jste před odjezdem podepsanou studijní dohodu (Learning Agreement)?:
ano

Pokud ne, v čem byl problém?:

Věděl/a jste před odjezdem, jak Vám kurzy budou na domovské fakultě uznány?:
Ano.

Měnil/a jste během pobytu studijní smlouvu?:
Ano.

Kdy a jak probíhá registrace do kurzů? Jsou nějaká omezení? Možnost změny?:
Finální registrace probíhá až v průběhu orientace, tedy těsně před začátkem semestru. Vše vám vysvětlí, dokonce máte svého "academic advisor", se kterým můžete váš výběr, případné změny, konzultovat. Změny bylo tuším možné provádět zhruba dva týdny od začátku semestru.

Skládal/a jste na zahraniční škole zkoušky?:
Ano.

Používá škola systém ECTS?:
- vyberte možnost -

Pokud ne, uveďte, jakým způsobem byly tamní kredity na ECTS přepočítány:
1 US kredit = 2 ECTS kredity.

Popište způsob výuky (teorie, praxe, projekty) a hodnocení studentů:
Předměty byly vyučovány většinou dvakrát týdně, případné absence musí být vyučujícímu nahlášeny. Byl kladen velký důraz na praktické využití, ale samozřejmě se probírala i teorie. Výuka je vedena velice interaktivně, je zde možnost spoustu věcí si vyzkoušet, je zde prostor pro diskuze a vyučující nabádají studenty i k individuálním konzultacím, které jsou velice prospěšné. Studenti jsou hodnoceni na základě jejich práce v průběhu semestru (aktivita, docházka, průběžné testy (často v online podobě), domácí úkoly všeho druhu (např. prezentace, skupinové projekty, seminární práce, reflexe,...)), ze které získávají body a ty pak tvoří velkou část výsledného hodnocení.

Kvalita výuky ve srovnání s domácí školou:
Hodně se odvíjí od konkrétních předmětů, vyučujících. Oceňovala jsem hlavně velký důraz na zmiňované praktické využití a možnost populárních individuálních konzultací.

Jak jste získával/a studijní materiál?:
Něco poskytovali vyučující, poté učebnice (většinou není třeba je kupovat, protože často existuje možnost si je pouze pronajmout na semestr - např. Amazon Rentals příp. Bookstore přímo na Edgewoodu), knihovny (můžete navštěvovat i jiné knihovny než na Edgewoodu, případně využít meziknihovní výpůjční služby), spolužáci.

Můžete doporučit nějaký zajímavý kurz/předmět/vyučujícího?:
Patricia Egan, Peter Fabian, Nathan Wysock.

Jaká je vybavenost školní knihovny?:
Velice dobrá, jen požadovaná aktuální vydání učebnic tam většinou nenajdete.

Dostupnost počítačů, přístup na internet, úroveň potřebného softwaru, potřeba vlastního notebooku:
Vynikající. Internet i počítače jsou v každé budově a jelikož většina studentů má vlastní notebook, nikdy nebyl problém najít neobsazený počítač.

Možnosti tisku a kopírování:
Opět vynikající, tiskárny na každém rohu, dokonce jsme dostali 20 USD na tisk, což pro mne na semestr bylo až až.

Pořádá zahraniční škola/studentská organizace speciální akce pro výměnné studenty?:
ano

Jestliže ano, jaké?:
Center for Global Education pořádá v průběhu semestru řadu stmelovacích a zábavných akcí. A nejen Center for Global Education, na EC se toho obecně pro studenty pořád spousta děje a máte možnost se všeho účastnit.

Jak byste zhodnotil/a svoji integraci mezi místní studenty (hodnocení jako ve škole 1-5):
1

případně doplňte vlastními slovy:
Místní studenti byli vždy velice přátelští a nápomocní. Zajímají se o vaši kulturu a když se člověk nestraní a je otevřen novým zkušenostem, vezmou vás mezi sebe takřka okamžitě. Poznáte díky nim spoustu nového a z různých úhlů pohledu.

Praktické otázky pobytu
Kde jste bydlel/a?:
Koleje.

Cena ubytování – měsíčně:
0 USD

Další poznámky k ceně ubytování (ohledně toho, co cena obsahuje):
Cena za ubytování je zahrnuta v benefitech spojených s touto partnerskou univerzitou.

Popište vybavenost. Tipy pro další studenty – co by si měli sebou přivézt?:
Základní nábytek (postel, skříň, stůl, židle), matrace, umyvadlo. Center for Global Education studentům zapůjčí polštář, deku, prostěradlo a ručník. Vozit nějaké těžké věci se asi moc nevyplácí, nejpotřebnější nakoupíte v dollar tree apod. nebo vám místní studenti sami nabídnou pomoc a něco zapůjčí (např. lampičku na stůl).

Jak a s jakým předstihem je třeba si zařídit ubytování?:
Musíte mít zařízeno než tam přijedete, veškeré bližší info poskytl Edgewood, jednalo se o velice jednoduchou záležitost, pouze vyplníte požadovaný formulář.

Jaké jsou možnosti stravování?:
2 kantýny a 1 obchůdek - https://www.edgewood.edu/student-life/campus-dining. Otevřeno od 7:00 většinou do 22:00 (záleželo ale na typu kantýny (větší - Phil's - zavírá v 19:00), na dnu v týdnu a jestli byly nějaké prázdniny či svátek). Na kolejích jsou taky společné kuchyňky (většinou bez nádobí) a lednice.

Jaké jsou orientační ceny potravin (porovnejte s cenami v ČR):
Ceny jsou vyšší a neplatí, že by se člověk v kantýnách najedl nejlevněji. Součástí benefitu studentů MU je však ale i tzv. meal plan - tzn. 1600 USD, které člověk využívá při placení v kantýnách a obchůdku.

Doprava do místa pobytu:
Letecky z Polska do Chicaga a odtamtud autobusem Van Galder do Madisonu.

Orientační cena dopravy:
Ceny letenek dost proměnlivé, záleží, co se vám podaří vychytat. Autobus Van Galder z Chicaga do Madisonu stojí jedna cesta 30 USD.

Tipy pro zakoupení výhodné letenky/jízdenky/další doporučení:
Dá se samozřejmě letět i rovnou do Madisonu, ale varianta s Chicagem a následnou cestou autobusem je výrazně levnější. Zkuste různě kombinovat letenky a koukat se na lety z celé Evropy, někdy se to dost vyplatí. Taky samozřejmě nezapomínejte vymazávat soubory cookies, ať vám to nezdražuje letenku. Co se týče autobusu Van Galder z Chicaga do Madisonu, jako studenti Edgewoodu si můžete zakoupit i zlevněnou zpáteční jízdenku, kdybyste někdy potřebovali (ale bohužel ta se dá koupit jenom osobně na přepážce a musíte k tomu mít Edgewood ID kartu).

Jaké jsou možnosti místní dopravy (MHD, kolo, pěšky, orientační ceny):
Přes Edgewood si můžete zakoupit kartu na MHD za 10 USD na celý semestr, což je vynikající cena (jinak jedna jízda stojí 2 USD). Co se týče kola, Madison je pro cyklisty na americké poměry velice friendly, spousta cyklostezek a i řidiči jsou na cyklisty docela zvyklí. Kolo si můžete pronajmout na semestr z místních půjčoven/obchodů za rozumné ceny (hodně se liší, většinou stav kola určuje cenu). A pěšky se taky dá dostat všude, ve většině města jsou chodníky a spoustu toho uvidíte a zažijete. Jen si z vás všichni budou dělat srandu a klepat na hlavu, když ujdete víc jak 10 km, ale jsou to fakt nádherné procházky a stojí to za to! :)

Jaké formality je třeba vyřídit po příjezdu, např. povolení k pobytu?:
Co se týče vstupu do USA, všechno byste už měli mít vyřízeno před příjezdem. Ostatní formality vám sdělí na Edgewoodu v průběhu orientace (která je povinná), případně se vším ochotně pomůžou.

Jakého jste použil/a zdravotního pojištění? (orientační cena, výhody, nevýhody, je nutno na univerzitě pořídit jiné než domácí (české) pojištění?):
Edgewood vyžaduje povinné zdravotní pojištění WPS, které stojí cca 750 USD na semestr. Je super drahé, ale je to povinné a aspoň díky němu můžete využívat zdravotnické služby přímo na kampuse (více viz https://health.edgewood.edu/). Mimoto jsem ještě kvůli cestování po USA měla oblíbené ISIC roční cestovní pojištění.

Měl/a jste zkušenosti s lékařským ošetřením v zahraničí?:
Ano, s lékařkou na kampuse. Po příjezdu vám vezmou krev a udělají nějaké povinné testy.

Pracoval/a jste během studia?:
Ano.

Jaké jsou podmínky pro práci/brigádu pro studenty z MU?:
Je potřeba si vyřídit Social Security Number, otevřít americký bankovní účet, vyplnit všechny potřebné formuláře v HR Office na EC a nahlásit vše Centru for Global Education. V případě dotazů EC opět se vším ochotně poradí. Na J1 vízum nesmíte pracovat více než 20 hodin týdně.

Tipy na využití volného času:
cestování, sporty, trávení času s místními, studentské spolky, akce a výlety pořádané EC, spousta akcí a festivalů pořádaných městem Madison,...

Finanční podpora a náklady
Celkový grant od Centra zahraniční spolupráce:
80000 CZK

Měsíční stipendium v Kč:
20000 CZK

Počet podpořených měsíců:
4

Celkový počet měsíců:
4

Jakých dalších zdrojů jste využil/a k financování pobytu?:
Vlastní úspory, práce na kampuse.

Pokud jste obdržel/a další stipendium, uveďte jaké a jeho výši v Kč:

 
Poplatky spojené s nástupem na univerzitu:
0 USD

a/ výše vstupního poplatku:
0 USD

b/ výše školného:
0 USD

c/ výše ostatních poplatků (jakých):
200 USD

 
Jaké byly Vaše průměrné měsíční výdaje?:
200 USD

a/ z toho ubytování:
0 USD

b/ z toho stravování:
0 USD

c/ cestování a volný čas:
200 USD

Jakékoli komentáře k průměrným měsíčním výdajům:

Uznání zahraničního studia domácí fakultou
Kolik jste během studia získal kreditů (v systému zahraniční školy)?:
13

Kolik ETCS kreditů bylo uznáno na MU?:
zatím v procesu; mělo by být uznáno 26

Věděl/a jste předem, které kurzy Vám budou domácí fakultou uznány?:
Ano.

Jakým problémům jste musel/a v souvislosti s uznáním čelit?:
Zatím žádným.

Celkové hodnocení
Posouzení osobního přínosu (1 = výborný):
1

Posouzení akademického přínosu (1 = výborný):
1

Ohodnoťte informace a podporu poskytnuté zahraniční školou (1 = výborný):
1

Setkal/a jste se s nějakými závažnými problémy během pobytu:
Ne.

Co doporučujete vzít si s sebou:
Adaptér na US zásuvky, nějakou hotovost, mezinárodní řidičák, léky, drobnosti s tématikou ČR jako dárky, teplé ponožky, otevřenou mysl a cestovatelského ducha :)

Co Vás nejvíce překvapilo na partnerské univerzitě pozitivně:
Důraz na praktické využití probírané látky, individuální přístup, veliká přátelskost a ochota studentů i personálu, krásný a perfektně situovaný kampus v nádherné přírodě, ve vybrané dny volný přístup na plavecký bazén, spousta sportovních utkání, řada zajímavých sebe vzdělávacích akcí či výletů po okolí, ve vybrané dny EC shuttle bus z kampusu do centra a zpět až do 2:00 ráno, množství veverek :)

Co Vás nejvíce překvapilo na partnerské univerzitě negativně:
Podobně jako všude v USA, přehnané užívání klimatizace.

Další komentář:
Edgewood College (příp. jakýkoli výjezd za studiem/prací do zahraničí) rozhodně doporučuji! Člověk jen nesmí zapomínat, z jakého důvodu(ů) přijel a jít si za tím.