ISOIS ▸ Závěrečné zprávy

Ak. rok:
Země:
Instituce:
Typ mobility:
Program:
Fakulta:
Úroveň studia:

University of Guadalajara

Mexiko 2018/2019 Partnerské univerzity

Osobní data
Typ mobility:
studium

Fakulta na MU:
Ekonomicko-správní fakulta

Obor studia:
Business management

Úroveň studia v době pobytu v zahraničí:
Magisterská

Používaný jazyk:
španělština

Letní/zimní škola?:
ne

Doba studia:
podzim 2018
jaro 2019

Doba pobytu (od-do):
2018-08-13 - 2019-06-10

Počet měsíců:
10

Aktivita před výjezdem do zahraničí
Kde je možné získat informace o kurzech vyučovaných na zahraniční škole?:
Zahraniční univerzita cca měsíc před začátkem studia zašle seznam předmětů v excelu. V souboru však lze vidět jen název předmětu, obor a rozvrh, kdy se daný předmět vyučuje (což se může ještě změnit). Chybí popis, často není jasné z názvu předmětu, učitel apod. Stávalo se mi, že po zápisu předmětů se mi čas výuka jednotlivých předmětů překrývala. Musím říct, že tohle je asi jedno z mála slabých míst CUCEA. Není však potřeba se tím stresovat. V prvních dnech lze upravit zapsané předměty v kanceláři pro zahraniční studenty. Pracují zde domácí studenti a jsou velmi milí a ochotní, často doporučí i předměty, které nebyly ve zmíněném seznamu. Také Vám jsou přiřazeni domácí studenti, kteří Vám se zápisem předmětů pomůžou.

Které dokumenty jsou potřebné k přijetí na zahraniční vysokou školu?:
Jsou potřeba zaslat MUNI životopis a motivační dopis v angličtině, případně certifikát o úrovni angličtiny C1 (to však je splněno po úspěšném absolvování předmětů anglický jazyk 1-4 na ESF). Studenta vybírá domácí škola, do systému zahraniční univerzity je později potřeba jen nahrát krátký motivační dopis a životopis. Minimální úroveň španělštiny není vyžadována. Později se vyplňuje rozřazovací test ŠJ pro předmět "Španělština pro zahraniční studenty", která se nabízí v úrovních A1-C1.

Jak dlouho dopředu je třeba přijetí vyřizovat?:
Po vypsání výběrového řízení, cca půl roku předem.

Bylo potřeba vízum?:
- vyberte možnost -

Potřebné podklady a doklady pro udělení víza:

Délka čekání na vízum:

Výše poplatku za udělení víza:

Studium
Měl/a jste před odjezdem podepsanou studijní dohodu (Learning Agreement)?:
ano

Pokud ne, v čem byl problém?:

Věděl/a jste před odjezdem, jak Vám kurzy budou na domovské fakultě uznány?:
Ano, věděla.

Měnil/a jste během pobytu studijní smlouvu?:
Ano, měnila jsem všechny schválené předměty po příjezdu v prvních dnech semestru. Důvodem bylo překrývání výuky a jiná náplň, než jsem očekávala (vhodné pro jiný obor). Popis předmětu bohužel lze zjistit jen v kanceláři pro zahraniční studenty či na první hodině. Snad tenhle nedostatek univerzita brzy změní, hodně se snaží zlepšovat procesy.

Kdy a jak probíhá registrace do kurzů? Jsou nějaká omezení? Možnost změny?:
Registrace probíhá pár týdnů před začátkem semestru, cca měsíc. Studenti obdrží mail se seznamem předmětů a zprávou, že nebude možnost změny, nicméně vždy to jde, žádný stres.

Skládal/a jste na zahraniční škole zkoušky?:
Většina předmětů vyžaduje soustavnou práci, plnění úkolů, docházku a je ukončeno závěrečným projektem. V jazykové kurzy jsou ukončeny zkouškou.

Používá škola systém ECTS?:
- vyberte možnost -

Pokud ne, uveďte, jakým způsobem byly tamní kredity na ECTS přepočítány:
Přepočítány jsou podle kurzu, který určuje domácí univerzita. Hodnota mexických kreditů na české po přepočtu je vždy nižší.

Popište způsob výuky (teorie, praxe, projekty) a hodnocení studentů:
Styl výuky v Mexiku je velmi odlišný. Na magisterském stupni hodiny trvaly od 3 do 4 hodin a na bakaláři 2 hodiny. Většina předmětů je 2x týdně, angličtina 4x a některé předměty se vyučují jen jednou za týden, ale zato delší dobu (4-5 hodin vkuse). Obecně studenti tráví ve škole více hodin, stihne se probrat toho stejně jako u nás za hodinu a půl, ale hodiny mi přišly více zábavné, praktické, konkrétněji zaměřené a většina učitelů, které jsem potkala měli bohaté zkušenosti v oboru. Ve většině předmětů se píšou skupinové projekty a plní úkoly. Větší interakce a bližší seznámení studentů je velmi pozitivní. Zkoušek moc není, většina předmětů je ukončena prezentací finálního projektu, nicméně u jazyků je to jinak.

Kvalita výuky ve srovnání s domácí školou:
Hodnotit tyto dva velmi odlišné způsoby výuky je velmi těžké. Ukončit zdárně předmět je určitě lehčí v Mexiku, nicméně výuku na MUNI pokládám za více obecnou, zatímco v Mexiku je zaměřena více prakticky, zábavně a pokud látka člověka baví, může si mnoho odnést. Hodiny jsou totiž víceméně diskuzí nebo spíše "povídáním" mezi učitelem a studenty. Záleží však také na učiteli a jeho způsobu výuky.

Jak jste získával/a studijní materiál?:
Studijní materiály Vám doporučí učitelé v hodině, většinou byly dostačující poznámky z hodin, pro vypracování projektů také zapůjčené materiály z knihovny či akademické články na internetu.

Můžete doporučit nějaký zajímavý kurz/předmět/vyučujícího?:
Co určitě doporučuji, je předmět Španělština pro zahraniční studenty, který bývá povinný. Není problém jej zvládnout a umožní se zlepšit ve španělském jazyce a poznat další zahraniční studenty.

Z oborových předmětů v rámci marketingu a kulturních odlišností doporučuji:
- Marketing Internacional a Diferencias Culturales en el Comercio s učitelem Juan Antonio Vargas Barraza Je velmi zcestovalý a jeho hodiny jsou zábavné, ačkoli i trochu "mexicky" chaotické.
- Branding Internacional - profesorka Margarita Isabel Islas Villanueva, velmi milá, látku přednáší zábavnou formou, do hodiny zakomponovává i hry. Je nutné vypracovat více úkolů, průběžné testy a závěrečný projekt, ale pokud Vás branding zajímá, předá hodně informací.

Jaká je vybavenost školní knihovny?:
Školní knihovna na fakultě CUCEA je velmi dobře vybavená, přehledná a obrovská.

Dostupnost počítačů, přístup na internet, úroveň potřebného softwaru, potřeba vlastního notebooku:
Na škole je wifi, v prostorách bakalářského stupně nefunguje příliš dobře, na magisterském, ano. Mít svůj laptop je výhodou, nicméně ne nutností v prostorách školy. Jsou zde počítače v budově knihovny a v některých dalších počítačových učebnách. Pro studijní účely je nutné mít doma počítač.

Možnosti tisku a kopírování:
Přímo v areálu jsou místa, kde se dají vytisknout materiály, kopírovat, skenovat apod. Cena za tisk 0,5 MXN za A4. V areálu univerzity je také banka, restaurace, papírnictví atd.

Pořádá zahraniční škola/studentská organizace speciální akce pro výměnné studenty?:
ano

Jestliže ano, jaké?:
Na začátku semestru jsme mohli jít na fotbalový zápas školního týmu, taktéž zde jsou informační a uvítací akce.

Jak byste zhodnotil/a svoji integraci mezi místní studenty (hodnocení jako ve škole 1-5):
5

případně doplňte vlastními slovy:
Integrace mezi místní studenty je vysoká. V hodinách studujete spolu s mexickými studenty, kteří jsou velmi přátelští, nápomocní a rádi poznávají zahraniční studenty. Není zde těžké navázat přátelství a poznat pravý mexický život, který alespoň mě uchvátil naprosto vším. Mexičani jsou obecně velmi veselí, otevření a se smyslem pro humor.

Praktické otázky pobytu
Kde jste bydlel/a?:
V domě spolu s dalšími studenty - mexičani a jedna spolubydlící z Číny. Koleje v Mexiku nejsou. Bydlela jsem ve čtvrti Jardines Alcalde u Tránsito. Je to hezká čtvrť a jezdí sem autobusy na všechny strany, i metro je kousek. Autobusem do školy je to asi 35 minut.
Hodně studentů zejména z LA bydlí ve čtvrti Tabachines, což je kousek od školy, jsou zde levnější ceny ubytování, ale většinou mnohem horší kvalita a tahle čtvrť je považována za méně bezpečné. Evropští studenti bydlí často v okolí Chapultepec (ulice plná barů), kde jsou ceny mnohem vyšší a často bydleli jen se zahraničními studenty. Co mohu doporučit, je bydlet spolu se studenty, kteří mluví španělsky (Mexičani, Kolumbijci), tím, že budete s nimi v kontaktu celé dny si nejlépe zlepšíte svou španělštinu. Také doporučuji dojíždět do školy jen jedním autobusem, případně metrem s přestupem na autobus (kousek od školy), jelikož doprava v Mexiku je opravdu více chaotická.

Cena ubytování – měsíčně:
164 EUR

Další poznámky k ceně ubytování (ohledně toho, co cena obsahuje):
Nájem většinou zahrnuje všechny služby i s internetem. Platila jsem tedy celkově 3500 pesos se vším všudy.

Popište vybavenost. Tipy pro další studenty – co by si měli sebou přivézt?:
Doporučuji pronajmout si kompletně vybavený pokoj, protože nábytek do Evropy zpátky samozřejmě nepřevezete. Většinou si studenti na místě jen dokupují ramínka do skříně, lampičku, žehličku či prodlužovačku, pokud je potřeba. Levné věci se dají sehnat ve Walmartu. Je dobré si již z domu přivézt cestovní adaptér.

Jak a s jakým předstihem je třeba si zařídit ubytování?:
Na internetu naleznete plno nabídek, na facebooku jsou skupiny s nabídkou pokojů. Já osobně sehnala ubytování na inzerát ve škole. Co bych asi doporučila je přijet na místo, zůstat někde přes airbnb na pár nocí a zajít se osobně podívat na pokoje, které Vás na internetu zaujmou. Případně se můžete poradit s místním studentem, který Vám pomáhá s registrací předmětů apod., který by Vám mohl pomoci ubytování zajistit.
Tady přikládám některé FB skupiny s nabídkou ubytování:
- RENTA DE CUARTOS GUADALAJARA JALISCO, BUSCO ROOMIE GDL
- RENTA DE CUARTOS GDL, RENTA CASAS GDL, COMPARTO DEPA GDL
- Roomies y cuartos en renta GDL - Dada Room

Jaké jsou možnosti stravování?:
Možností stravování je mnoho. Jídlo je pestré a mexická kuchyně je velmi chutná. Ve škole jsou stánky a restaurace, kde se dá sehnat jídlo za 35-70 pesos. Také si můžete donést jídlo z domu a ohřát v mikrovlnce. Na ulicích je plno stánků, na každém rohu narazíte na obchody typu večerka, které jsou otevřeny až do noci a potraviny jsou tu stejně drahé jako v supermarketech - z těch bych zmínila Walmart a Soriana. Doporučuji se stavit na nějaký trh "Tianguis", které se pořádají pravidelně jednou týdně na určitých místech a můžete zde koupit levnou a čerstvou zeleninu, ovoce a jiné věci.

Jaké jsou orientační ceny potravin (porovnejte s cenami v ČR):
Potraviny jsou tu levnější než v ČR, některé o hodně, jiné méně.

Doprava do místa pobytu:
Doporučuji přiletět letadlem až do Guadalajary. Zde si zavolat Uber nebo Didi. Taxi je zbytečně drahé a MHD nestojí přímo u letiště a cestovat zde je velmi komplikované (2 hodiny do centra, plno přestupů).

Orientační cena dopravy:
z ČR do Guadalajary mě vyšla letenka na 12 000 Kč, ale záleží, kdy ji koupíte, ceny se samozřejmě mění.

Tipy pro zakoupení výhodné letenky/jízdenky/další doporučení:
Doporučuji hledat a zakoupit letenky tak 3 měsíce předem. Dobrý vyhledávač je kiwi.com a v případě cestování po Americe kayak.com. Mezi letecké společnosti v MX patří VivaAerobús, Interjet, Volaris a Aeroméxico. Po cestování po Mexiku je levnou ač časově náročnější variantou užití autobusů a funguje zde i Blablacar.

Jaké jsou možnosti místní dopravy (MHD, kolo, pěšky, orientační ceny):
Na MHD jako student máte 50 % slevu, když si vyřídíte ve škole žákovský průkaz (To doporučuji, při cestování budete mít na mnoha místech vstupy zdarma a o prázdninách i slevy na dopravě), jízdenky na autobus se kupují ve škole a stojí 3,50 pesos. Každá jízda autobusem = 1 jízdenka. Jsou zde však i jiné autobusy, které jsou nepatrně dražší. Na metro se kupuje kartička v automatu.

Jaké formality je třeba vyřídit po příjezdu, např. povolení k pobytu?:
Nic

Jakého jste použil/a zdravotního pojištění? (orientační cena, výhody, nevýhody, je nutno na univerzitě pořídit jiné než domácí (české) pojištění?):
Měla jsem roční studentské pojištění ISIC

Měl/a jste zkušenosti s lékařským ošetřením v zahraničí?:
Ano, ve škole je lékař, kde jsou ceny ošetření příznivé.

Pracoval/a jste během studia?:
Ne

Jaké jsou podmínky pro práci/brigádu pro studenty z MU?:
Pokud chce student v Mexiku pracovat, měl by si vyřídit pracovní víza

Tipy na využití volného času:
Cestovat, cestovat a cestovat :) Mexiko je zemí s nádhernou přírodou, historií a skvělými lidmi.

Finanční podpora a náklady
Celkový grant od Centra zahraniční spolupráce:
20000 CZK

Měsíční stipendium v Kč:
20000 CZK

Počet podpořených měsíců:
10

Celkový počet měsíců:
10

Jakých dalších zdrojů jste využil/a k financování pobytu?:
Měsíční stipendium bylo dostatečné pro život v Mexiku i cestování

Pokud jste obdržel/a další stipendium, uveďte jaké a jeho výši v Kč:

 
Poplatky spojené s nástupem na univerzitu:
0 ???

a/ výše vstupního poplatku:
0 ???

b/ výše školného:
0 ???

c/ výše ostatních poplatků (jakých):
0 ???

 
Jaké byly Vaše průměrné měsíční výdaje?:
12500 CZK

a/ z toho ubytování:
4200 CZK

b/ z toho stravování:
4000 CZK

c/ cestování a volný čas:
4300 CZK

Jakékoli komentáře k průměrným měsíčním výdajům:

Uznání zahraničního studia domácí fakultou
Kolik jste během studia získal kreditů (v systému zahraniční školy)?:
68

Kolik ETCS kreditů bylo uznáno na MU?:
46

Věděl/a jste předem, které kurzy Vám budou domácí fakultou uznány?:
ANO

Jakým problémům jste musel/a v souvislosti s uznáním čelit?:
Žádným

Celkové hodnocení
Posouzení osobního přínosu (1 = výborný):
1

Posouzení akademického přínosu (1 = výborný):
2

Ohodnoťte informace a podporu poskytnuté zahraniční školou (1 = výborný):
2

Setkal/a jste se s nějakými závažnými problémy během pobytu:
Ne, vše proběhlo v pořádku

Co doporučujete vzít si s sebou:
Adaptér, z oblečení doporučuji vzít jen oblíbené kousky, jelikož si tam jistě plno pěkných věcí nakoupíte a zpátky je pak problém se sbalit. Samozřejmě nenechte doma dobrou náladu a chuť cestovat a poznávat jiné kultury :)

Co Vás nejvíce překvapilo na partnerské univerzitě pozitivně:
Areál univerzity je obrovský, spoustu zeleně a míst, kde se studenti schází a tráví volné chvíle. Univerzita nabízí spoustu kurzů zejména tance, sporty a jazyky. Je zde také lékařská ordinace. Učitelé jsou velmi znalí a mají co předat. Ačkoli je zde spousta byrokracie, nic není problém vyřešit. Celková atmosféra Vás určitě pohltí ;)

Co Vás nejvíce překvapilo na partnerské univerzitě negativně:
Snad jen špatný systém registrace předmětů, kdy škola neposkytuje dostatek informací předem a změna předmětů je možná jen osobně v kanceláři, zabere to tudíž spoustu času. Nicméně je to jen začátek semestru.

Další komentář:
Mexiko je krásná země, lidé jsou tu velmi přátelští, usměvaví, k tomu spousta možností cestovat, je zde krásná příroda i města a také skvělé párty! Zdokonalení španělštiny je samozřejmostí, jelikož s ní budete stále v kontaktu. Věřím, že si užijete senzační studijní pobyt, navážete krásná přátelství a tak jako mně se Vám nebude chtít odjíždět. Jen a jen doporučuji :)