ISOIS ▸ Final reports

Ac. year:
Country:
Institution:
Mobility type:
Program:
Faculty:
Study level:

UC Leuven-Limburg - Campus Diepenbeek

Belgium 2018/2019 Freemovers

Personal data
Mobility type:
study

Faculty at MU:
Faculty of Medicine

Field of study:
Dietitian

Level of study during period of placement:
Master

Language used:
English

Summer/winter school?:
no

Period of studies:
autumn 2018

Period of placement (from-to):
2018-09-10 - 2019-02-01

Number of months:
5.00

Activities before my departure abroad
Where can information be found about courses taught at the foreign school?:
https://www.ucll.be/international

Which documents were needed for acceptance at the foreign university?:
Transcript of Records
Motivation Letter
Learning Agreement

How far ahead did you have to organise your acceptance?:
Alespoň jeden měsíc před uzávěrkou přihlášek do programu. V mém případě byl koordinátor na hostující univerzitě při odpovídání na maily velmi pohotový.

Did you need a visa?:
no

Documents and materials needed for a visa:

Length of wait for visa:

Fee for the visa:

Studies
Did you have a Learning Agreement signed before your departure?:
yes

If not, why not?:

Before your departure did you know how your courses would be recognised by your home faculty?:
Ano

During your stay did you change your Learning Agreement?:
Ne

When and how did course registration take place? Are there any restrictions? Possibilities of making changes?:
Vše probíhalo po domluvě s koordinátorem zahraniční univerzity.

Did you take any examinations at the foreign school?:
Ano

Does the school use the ECTS system?:
yes

If not then explain how the credits there were recalculated into ECTS:

Describe the teaching methods (theory, practical and projects) and assessment of students:
Většinou se jednalo o přednášky doprovázené prezentací, ke kterým jsme měli následně přistup přes informační portál Toledo. Často byly přednášky prokládány praktickými úkoly a případy.

Quality of teaching in comparison with home school:
Kvalita výuky mi oproti Masarykově univerzitě přišla nižší. Na zahraniční univerzitě jsem navštěvovala "zrychlený" kurz pro nutriční terapeuty, takže za krátký čas muselo být probráno velké množství učiva. Témata tak nebylo možné probírat příliš podrobně a neumím si představit, že bych po tomto kurzu měla nastoupit do praxe.

How did you receive study materials?:
Informační portál Toledo.

Can you recommend an interesting course/subject/teacher?:
Nutritional needs for special target groups

How well is the school library equipped?:
Vybavení nemohu posoudit, učila jsem se z materiálů poskytnutých vyučujícími. Jako studenti UCLL máte ale přístup do všech knihoven větší univerzity KU Leuven (kromě centra Agora). Musíte jen počítat s tím, že v neděli jsou knihovny zavřené.

Availability of computers, internet access, level of software needed, requirements on notebook:
Ve škole jsme měli přístup k počítačům. Na všech fakultách, knihovnách i na některých kolejích je připojení eduroam.
Ne na všech kolejích je možnost připojit se na pokoji k wifi! Budete potřebovat buď kabel k internetu nebo svůj router.

Options from printing and copying:
Je možnost tisknout přímo na fakultě.

Does the foreign school/student organisation arrange special events for exchange students?:
yes

If yes then what?:
Introduction week - ten byl organizován studentskou asociací přímo ze školy. Určitě všem doporučuji se tohoto týdne zúčastnit. UCLL není tak velká univerzita, proto ani zahraničních studentů nebylo tak moc a během tohoto týdne se máte možnost se všemi seznámit.

Pangea - zaplatíte členství 5 eur a dostanete hrnek, do kterého si můžete zadarmo čepovat kávu nebo čaj pokaždé, kdy do Pangea dorazíte. Jedná se o organizaci pro zahraniční studenty se sídlem přímo v centru Leuvenu, kam můžete kdykoli zajít posedět nebo se zúčastnit nějaké akce. Zároveň během semestru pořádají několik výletů.

ESN - členství je asi 15 euro, se kterým dostanete různé slevy. Já osobně jsem si členství nekoupila, takže přesněji nevím. Pořádají ale několik výletů, kterých se můžete zúčastnit i bez členství. Výhodou členství je pak sleva, na výlety to bylo ale jen pár euro (2 nebo 3) a také slevy na party - to byl ale taky jen rozdíl 2 eur.

How would you assess your integration with the local students (evaluation like in school from 1 to 5 with 1 as highest):
2

or describe in your own words:
Belgičtí studenti byli vždy ochotni poradit a pomoct. Ne vždy se jim ale chtělo mluvit anglicky, zejména v pauzách mezi hodinami. Takže záleží jen na zahraničním studentovi, jak moc se bude snažit do skupiny proniknout.

Practical questions on your placement
Where did you live?:
Studentská rezidence (kolej) De Viking.

Cost of accommodation - monthly:
341 EUR

Additional comments to the price of accommodation (as to what the price includes):
341 euro je v Leuvenu za ubytování velmi dobrá cena. Ubytování se pohybuje od 280 euro až po 500 i více podle typu ubytování.

Describe the equipment. Tips for future students – what should they bring with them?:
Pokoj na studentských rezidencích je vybavený velmi skromně. Postel, stůl, židle, noční stolek, skříň (bez ramínek) a v každém pokoji umyvadlo (často jen se studenou vodou).
Koupelna s 2 sprchami a 3 záchody pro 10 studentů.
Kuchyň byla sdílená asi s 15 studenty, ale byla veliká, takže bylo vždy volné místo na přípravu jídla. 3 oddělená místa s plotýnkami, 2 mikrovlnné trouby, 1 menší trouba, 5 ledniček s mrazáky. Veškeré vybavení do kuchyně měl každý student své. Houbičky na mytí, jar a pytle na odpadky se kupovaly ze společného fondu.
Musela jsem si koupit téměř všechno. Přímo v Leuvenu je obchod Action, kde je možné levně koupit vše včetně peřin, talířů, varné konvice atd...

How and how far ahead should accommodation be organised?:
Ubytování jsem hledala měsíc dopředu na stránkách doporučených univerzitou. V té době už ale nic dostupné nebylo, proto je dobré hledat buď více dopředu nebo přijet do Leuvenu o něco dříve a nechat si poradit na housing service.
Já jsem si našla ubytování přes facebook, které na fotkách vypadalo skvěle, ale ve skutečnosti bohužel ne. Po osobní prohlídce jsem tedy ubytování odřekla a šla na housing service, kde mi nabídli ubytování na rezidenci. Měla jsem velkou výhodu v tom, že jsem v Leuvenu byla už v pátek před introduction week.

What are the catering options?:
Přímo na lékařské fakultě bylo menší občerstvení, kde bylo možné koupit sendviče atd. a taky několik automatů se sladkostmi, nápoji a kávou. Platilo se přímo studentskou kartou, na kterou si bylo potřeba nabít peníze přes automat (na fakultě byly dva).
Vedle fakulty byla alma (menza), kde bylo možné koupit teplé jídlo od 4 eur nebo polévku ještě levněji (teplé jídlo mezi 11-15 hodinou). Studenti měli slevu na studentskou kartu a platit se dalo jen v hotovosti. Naše platební karty - visa, mastercard, maestro tady nepřijali.
Byla tady možnost koupit i kávu Illy (lepší, než káva v automatu), platit se dalo ale jen kartou a naše karty to nepřijímalo, takže nám kávu kupovali spolužáci.

What are the rough costs of groceries (compare with Czech prices):
Jídlo je v Belgii o dost dražší než v Česku. Nejlevnější obchod byl Colruyt, kde ale můžete platit jen v hotovosti nebo kartou Maestro. V ostatních obchodech šlo platit kartou Visa.

Transport to location of placement:
Autobusy Student agency nebo Flixbus. Student agency jezdí z Prahy do Bruselu, z Bruselu se pak do Leuvenu dostanete vlakem. Flixbus jezdí z Prahy přímo do Leuvenu. Záleží asi hlavně na rozdílu cen.
Ryanair z Prahy do Charleroi, potom autobus z letiště na vlakové nádraží a pak vlakem do Leuvenu nebo autobus Flibco z letiště do Bruselu a pak z Bruselu vlakem do Leuvenu. Ryanair neletí do Bruselu! Za kufry si musíte připlatit, takže Ryanair je spíše varianta pro návštěvy nebo cestu domů na prázdniny během semestru.

Rough prices for transportation:
Z Prahy do Bruselu je cena kolem 1000 Kč. S předstihem se dá koupit kolem 900 Kč, ale ceny se klidně vyšplhají až na 2000 Kč.
Z Bruselu pak stojí jízdenka na vlak 5,50 euro.

Tips for purchasing cheap tickets and other recommendations:
Mít platný isic, hlavně pro cestu student agency. V Belgii na různé slevy stačí jen prokázat věk do 26 let.

V Belgii můžete využít studentskou slevu na vlaky. Dá se koupit Go Pass na jednu jízdu za 6,60 euro nebo Go Pass na 10 jízd za 52 euro, takže jedna jízda je za 5,20 euro (na lístek musíte před odjezdem vyplnit datum, místo odjezdu a kam máte namířeno).
O víkendu se do některých míst vyplatí jezdit na víkendovou slevu (ta je pro všechny), kdy se u zpáteční jízdenky platí jen jeden směr.

What are the local transport options (public transport, cycling, on foot, rough prices):
Kolo! V Belgii na kole jezdí všichni a za každého počasí. Určitě doporučuji si kolo půjčit! Kolo se půjčuje přes Velo (na univerzitě poradí). Nejrychlejší a nejjednodušší způsob, jak se dostat do školy, obchodu, centra města atd. Na každém rohu je parkoviště. Doporučuji si do Belgie vzít nějaký batoh, do kterého naskládáte celý nákup.

MHD moc dobře vymyšleno není. Záleží, na který kampus musí student dojíždět a jak daleko od něj bydlí. Studenti, co jezdili na kampus Proximus, využívali MHD často. Všechny autobusy ale jezdí přes centrum na nádraží, takže cesta na kampus Proximus trvala 40 minut. V Leuvenu ale skutečně nemáte záruku, že vám autobus dorazí podle jízdního řádu (existuje aplikace De Lijn, ale možná lépe funguje google maps). Všichni jsem si na začátku semestru kupovali studentskou kartičku na MHD za 25 euro, proto jsem autobus občas využila. Hlavně ale večer z nádraží po návratu z výletu (později ani to, protože i kousek od nádraží je parkoviště, kde můžete kolo bezpečně nechat zaparkované celý den i déle), do školy na kampus Gasthuisberg jsem nikdy autobusem nejela, protože kolo nebo chůze byla rychlejší.
Pokud nebudete mít studentskou kartičku na MHD, tak je možné koupit kartičku s 10 jízdami za 16 euro (možné koupit i přes aplikaci De Lijn). Jedna jízda jinak stojí 3 eura a platí se přímo u řidiče.

What kind of formalities have to be arranged before arrival, for example residence permit?:
Předem asi nic. Po příjezdu do Leuvenu a po zařízení ubytování bylo potřeba zaregistrovat se na radnici v Leuvenu.

What health insurance did you use? (rough price, advantages, disadvantages, is it necessary to arrange insurance at the university other than your home (Czech) insurance?):
Nezařizovala jsem si žádné další pojištění.

Did you have any experience with medical treatment abroad?:
Ne.

Did you work during your studies?:
Ne.

What are the conditions for working for MU students?:
Nevím.

Tips for free-time activities:
Jako studenti si máte možnost koupit sportovní kartu za 27 euro a vybírat si z řady různých sportovních aktivit. Hodně studentů kartu využívalo.

Financial support and expenses
Total grant from Centre for International Cooperation:
72000 CZK

Monthly grant in CZK:
16000 CZK

Number of supported months:
4,5

Total number of months:
4,5

What other sources did you make use of to finance your placement?:
Vlastní úspory.

If you received another grant, state which and how much in CZK:

 
Total fees associated with enrolment at the university:
0 EUR

a/ amount of enrolment fee:
0 EUR

b/ amount of tuition fees:
0 EUR

c/ amount of other fees (which):
0 EUR

 
What was your average monthly expenditure?:
850 EUR

a/ of which for accommodation:
341 EUR

b/ of which for catering:
300 EUR

c/ travel and recreation:
200 EUR

Any comments to the average monthly expenditure:

Recognition of foreign studies at the home faculty
How many credits did you gain during your studies (in the system of the foreign school)?:
32

How many ECTS credits were recognised at MU?:
32

Did you know in advance which of your courses would be recognised by your home faculty?:
Ano

What problems did you have with recognition?:
Žádný

Overall assessment
Assessment of personal benefit (1 = excellent):
1

Assessment of academic benefit (1 = excellent):
3

Evaluate the information and support provided by the foreign school (1 = excellent):
1

Did you encounter any serious problems during your stay:
Ne

What would you recommend to take with you:
Mobil s mobilními daty - google translator a google maps jsem využívala denně.

What most surprised you at the partner university in a positive way:
Teoretická výuka byla vždy doprovázena praktickou výukou. Řešily se praktické případy, zkoušeli jsme potraviny a ONS určené pro různé diety. Jednou jsme měli praktickou výuku v kuchyni a veškeré potraviny byly zaplaceny školou. Během výuky jsme dostávali řadu vytisknutých materiálů.

What most surprised you at the partner university in a negative way:
Některé poskytnuté materiály nebyly přeloženy do angličtiny. Problém byl občas i u testů. V případě, že nebyly některé části přeložené, tak vyučující pomohli. Horší byl případ, kdy nebyly některé části testů přeloženy správně a student tak zadání pochopil jinak.
Termíny zkoušek si nemůžete volit sami a zkouškové období je poměrně krátké, takže během týdne můžete mít zkoušek několik. Výsledky zkoušek všichni studenti dostávají až na konci zkouškového období. Máte pouze jeden pokus a pokud neuspějete, můžete se na druhý pokus vrátit až v srpnu (platí pro oba semestry).

Further comments: