ISOIS ▸ Final reports

Ac. year:
Country:
Institution:
Mobility type:
Program:
Faculty:
Study level:

National Chengchi University

Taiwan 2023/2024 Partner universities

Personal data
Mobility type:
study

Faculty at MU:
Faculty of Social Studies

Field of study:
International Relations / Security and Strategic Studies

Level of study during period of placement:
Bachelor

Language used:
English

Summer/winter school?:
no

Period of studies:
spring 2024

Period of placement (from-to):
2024-02-16 - 2024-06-21

Number of months:
5

Activities before my departure abroad
Where can information be found about courses taught at the foreign school?:
https://qrysub.nccu.edu.tw - na této stránce se dají vyhledat vyučované předměty v aktuálním semestru i do minulosti. Navíc se přes ní i dají zaregistrovat (zbytek přihlašování se ale dělá přes jinou stránku).
https://moltke.nccu.edu.tw/qrycourse/qryEngSub.jsp?selYS=1082 - další stránka se seznamem kurzů, ale nedají se přes ni přihlašovat.

Which documents were needed for acceptance at the foreign university?:
Motivační dopis, transcript of records, potvrzení studia, zdravotní prohlídka (tu je možno absolvovat i na Taiwanu), jazykový certifikát, vízum.

How far ahead did you have to organise your acceptance?:
Pro pohodlné zařizování doporučuji 2 měsíce předem. Osobně jsem tolik času neměl a za zhruba měsíc jsem vyřídil vše, nicméně bylo to poměrně stresující.

Did you need a visa?:
yes

Documents and materials needed for a visa:
Stránky TECO: Vyplněná, vytisknutá a podepsaná žádost o víza.
Žádost o vízum se vyplňuje výhradně on-line na stránce: https://visawebapp.boca.gov.tw .

Pas platný alespoň dalších 6 mešíců ode dne vstupu
2 aktuální fotky pasového formátu (3,5 x 4,5cm)
Dokument ověřující účel cesty
Přijímací list instituce, pracovní povolení, zvací list, atd. (univerzita zasílá zároveň s potvrzením o přijetí)
Doklad o dostatečných finančních prostředcích pro pobyt na Tchaj-wanu (potvrzení o stipendiu, výpis z bankovního účtu (cca 40 tisíc bylo dostačující).
Rezervace letu prokazující odjezd ze země - bez zakoupeného zpětného letu v některých příkladech ani není možné na Taiwan odletět. Doporučuji si jej dopředu vyřídit a vyhnout se tak situaci, kdy jsem musel ve frontě na check-in narychlo kupovat letenku za nevýhodnou cenu.

Length of wait for visa:
Oficiálně 10 dní, v mém případě to byly zhruba 2 týdny.

Fee for the visa:
Návštěvní vízum, jeden vstup 1126,-
Návštěvní vízum, vícenásobný vstup 2253,- (CZK) - v případě multiple entry si dejte pozor na "enter before" datum. Možnost více vstupů totiž platí pouze po toto datum (v mém případě první 3 měsíce). Pokud následně opustíte Taiwan, dostanete pouze 90 denní turistické vízum.

Studies
Did you have a Learning Agreement signed before your departure?:
yes

If not, why not?:

Before your departure did you know how your courses would be recognised by your home faculty?:
ano

During your stay did you change your Learning Agreement?:
Ano, dokonce bez změn LA není možné si zapsat předměty. V době přihlašování totiž ještě nebyly vypsány aktuální kurzy a tak jsem ty své musel vybírat na základě neaktuálních předmětů z minulého semestru. Není důvod se tím nijak stresovat, jak ze strany NCCU tak MUNI koordinátoři reagovali velice rychle a na změny v LA je bohatě času.

When and how did course registration take place? Are there any restrictions? Possibilities of making changes?:
Proces přihlašování předmětů je celkem složitý, je potřeba si pohlídat termíny. Přihlašování totiž z nějakého důvodu probíhá ve čtyřech vlnách. Problém u populárních předmětů je nízká kapacita. V první vlně se mi povedlo přihlásit jen zhruba polovinu předmětů, zbytek se podařilo přihlásit až v druhé vlně, ale dost spolužáků muselo čekat až do začátku semestru a osobně poprosit učitele o manuální zapsání do jejich kurzů. Nicméně učitelé jsou velmi vstřícní a nakonec jsem neslyšel o nikom, kdo by měl nedostatek kreditů.

Did you take any examinations at the foreign school?:
ano

Does the school use the ECTS system?:
- choose option -

If not then explain how the credits there were recalculated into ECTS:
Jeden kredit na NCCU se rovná 2 ECTS. Předměty za 2 kredity trvají dvě vyučující hodiny, předměty za 3 kredity jsou o hodinu delší.

Describe the teaching methods (theory, practical and projects) and assessment of students:
Ve srovnání s mojí fakultou (FSS) je styl výuky lehce odlišný. Studenti dělají více prezentací, seminární práce jsou delší, naopak se píše méně testů. V některých předmětech je součástí známky aktivita při debatách během hodin.Na druhou stranu, učitelé jsou při hodnocení mimořádně vstřícní a osobně jsem neslyšel o nikom, kdo by nějaký předmět nezvládnul (pokud dodržoval povinnou docházku). Mimo jiné jsem také absolvoval part-time mandarin course, na který bylo potřeba se týdně připravovat zhruba dvě hodiny (primárně kvůli procvičování čínských znaků). Většina kurzů je dobře organizovaná s předem definovanými požadavky. S některými předměty pomáhají TA , kteří používají Line a aktivně zodpovídají veškeré dotazy studentů.

Quality of teaching in comparison with home school:
Kvalita předmětů na NCCU je poměrně nekonzistentní, přičemž hlavním problémem je úroveň angličtiny vyučujících. Pokud má přednášející angličtinu na dobré úrovni, je radost na daný předmět chodit. Obsah výuky je velmi zajímavý, aktuální a relevantní. Nicméně někteří přednášející mají s angličtinou potíže (například nejsou schopni zodpovědět otázky studentů), což potom studenty demotivuje. Vzhledem k dobrému renomé univerzity na ni často přednáší zahraniční řečníci z nejprestižnějších světových univerzit, médií či vládních organizací, jejichž přednášky jsou velmi zajímavé a vždy mají dostatečný prostor na Q&A. Celkový dojem z NCCU je rozhodně pozitivní, nicméně pokud se vám v prvním týdnu zdá, že váš učitel pokulhává v angličtině, doporučuji tenhle předmět změnit co nejdříve. Ušetříte si hodně starostí s uzavíráním takových kurzů.

How did you receive study materials?:
Většina vyučujících využívá Moodle, zbylí pak zasílají studijní materiály na NCCU mail. V jazykových kurzech se používají učebnice, které se dají se slevou sehnat v místním knihkupectví. NCCU taky má facebookovou skupinu, kde se prodávají použité věci, co se mohou hodit (nejen učebnice ale třeba i matrace na koleje). Bohužel jsem se o ní dozvěděl příliš pozdě a nemám na ni odkaz, ale věřím, že může být nápomocná.

Can you recommend an interesting course/subject/teacher?:
Z anglicky vyučovaných předmětů doporučuji kurz Asian Security Issues (1122_203802001). Doktor Wu má perfektní angličtinu, je velmi vstřícný ke studentům a záleží mu na debatě. Během kurzu se u nás vystřídalo téměř 10 zahraničních řečníků ze všemožných států a univerzit a prakticky žádná hodina nebyla nezajímavá nebo nepřínosná. Známka se zakládá na dvou prezentacích a seminárních pracích. Vzhledem k tomu, že je předmět otevřen pouze pro 15 studentů bakalářského a magisterského stupně, hodiny měly velmi osobní atmosféru (dr. Wu nám dokonce jednou objednal pizzu). Tématicky se kurz věnuje bezpečnostním otázkám o kterých na FSS nemáte šanci se moc dozvědět, ASI byl bezpochyby nejvíce obohacující kurz.

Nicméně rád bych všem srdečně doporučil Part-time Basic Mandarin Course (1122_088E01011) s učitelem 詹詠康 (Mr. Zhan). Osobně jsem před odletem čínsky neznal ani slovo a tento kurz je přizpůsoben absolutním začátečníkům. Ve třídě je pouze 8 lidí, což učiteli umožňuje věnovat všem dostatečnou pozornost. Čínština je v mluvené podobě překvapivě jednoduchá a fráze, které se v rámci kurzu naučíte, jsou velmi užitečné (zvlášť když ne každý na Taiwanu rozumí anglicky). Předmět není náročný a osobně jsem si tyto hodiny velmi užíval. A máloco vám dá takovou satisfakci, jako si objednat bubble tea v čínštině, stojí to za pokus!

How well is the school library equipped?:
Prakticky všichni učitelé poskytují materiály v elektronické podobě, tudíž není potřeba si půjčovat knížky v papírové formě. Pokud to je pro vás pohodlnější, není problém v knihovně najít vše co potřebujete. Kdybyste hledali něco na čtení ve volném čase, knihovna nabízí slušný výběr anglické beletrie.

Availability of computers, internet access, level of software needed, requirements on notebook:
V prostorách kolejí i fakult je Eduroam, který funguje podobně spolehlivě jako na MUNI. Doporučuji si zařídit 180 denní SIM kartu od Chungwa Telecom hned na letišti, která je levná a nikdy jsem neměl nejmenší problém s rychlostí dat. Notebook je potřeba stejně často jako na MUNI.

Options from printing and copying:
V každé fakultní knihovně je tisk k dispozici za 1 NTD/stránka (cca 70 haléřů). Za tisk se platí EasyCard, která se používá i na MHD.

Does the foreign school/student organisation arrange special events for exchange students?:
yes

If yes then what?:
Převážné na začátku semestru OIC organizovala několik výletů po Taipei a na začátku semestru probíhá série orientačních přednášek. Škola navíc nabízí buddy program.

How would you assess your integration with the local students (evaluation like in school from 1 to 5 with 1 as highest):
4

or describe in your own words:
Problémem pro integraci s místními studenty je jazyková bariéra, neboť se mnoho místních studentů stydí mluvit anglicky. Rozhodně ale jsou velmi přátelští a mezi těmi, kteří mluví anglicky, jsem si našel řadu kamarádů. Zahraniční studenti, kteří umí mluvit čínsky, pak často trávili víc času s místními než s ostatními cizinci. Škola navíc nabízí mnoho klubů, do kterých se každý může zapojit a v nich pak je velmi jednoduché se seznámit s místními studenty.

Practical questions on your placement
Where did you live?:
Na školních kolejích pro studenty bakalářského stupně.

Cost of accommodation - monthly:
81 EUR

Additional comments to the price of accommodation (as to what the price includes):
V ceně jsou zahrnuté koleje, celá částka se platí na začátku semestru (platí se v hotovosti). Jedná se o nejlevnější variantu ubytování, jakou NCCU nabízí, čemuž odpovídá jejich kvalita. Navzdory tomu je vřele doporučuju, protože v nich také bydlí místní studenti, díky čemuž jsem vystoupil z „bubliny“ exchange students a spřátelil se s Taiwanci.

Describe the equipment. Tips for future students – what should they bring with them?:
Oproti kolejím pro studenty magisterského stupně a iHouse jsou koleje pro bakalářské studenty výrazně hůře vybavené. V jednom pokoji bydlí čtyři studenti, přičemž každý má svůj stolek, pár poliček, skříň a židli. Spí se na palandách, které mají velmi tvrdé matrace. Osobně jsem s nimi neměl problém, ale někteří studenti si ve školním convenience store na kolejích číslo 10 dokoupili druhou matraci. Na pokoji chybí přikrývka a polštář, ale také se dají dokoupit ve školním obchodě (cca. 450 korun). V pokoji je také větrák a klimatizace, pro kterou je ale třeba si koupit předplacenou kartu ve školním obchodě. Taiwan nepoužívá evropské zásuvky, doporučuji si dopředu sehnat kvalitní adaptér. Kuchyňka, sprchy a toalety jsou sdílené a adekvátně tomu čisté. I když koleje nejsou příliš pohodlné, minimum soukromí usnadňuje socializaci s ostatními a umožnily mi výrazně ušetřit a díky tomu více cestovat.

How and how far ahead should accommodation be organised?:
Ubytování jsem zařizoval hned poté, co jsem byl vybrán univerzitou, cca dva měsíce před odletem. Celý proces se dá vyřídit online.

What are the catering options?:
Studenti, kteří bydlí na kolejích na horním kampusu mají k dispozici levnou menzu a dva obchody s potravinami, které jsou o něco levnější než ve zbytku Taipei. Menza je otevřená i přes víkend a jídla začínají na 35 korunách. Na dolním kampuse je velké množství restaurací všech možných druhů, které jsou většinou velmi levné. Doporučuji bubble tea z 政大茶店!

What are the rough costs of groceries (compare with Czech prices):
Oproti ČR jsou výrazně levnější služby jako restaurace či kadeřnictví. Potraviny v obchodech jsou většinou levnější, s výjimkou mléčných výrobků a ovoce. Vzhledem k tomu jak, levné je se najíst v restauraci, jsem nemusel vůbec vařit.

Transport to location of placement:
Cestou na Taiwan jsem letěl přímým letem z Vídně do Taipei, zpět jsem letěl přes Peking a Katar.

Rough prices for transportation:
Celkem jsem za letenky zaplatil necelých 1000 euro.

Tips for purchasing cheap tickets and other recommendations:
Letenku do Taipei jsem koupil za výhodnou cenu od China Airlines během Black Friday.

What are the local transport options (public transport, cycling, on foot, rough prices):
Taipei má skvělou MHD, se kterou není problém se přes den dostat téměř kamkoliv. Bohužel po půlnoci přestává fungovat metro. Alternativou k MHD jsou levná sdílená kola YouBike. Doporučuji si zařídit EasyCard, která se dá sehnat v každém convenience store, ideálně studentskou variantu. Kromě funkce šalinkarty se s ní také dá platit v obchodech, často funguje lépe než evropské platební karty. EasyCard je platná po celém ostrově, nejen v Taipei. Jednorázová jízdenka v metru stojí cca 20 korun a v autobuse 10, přičemž s EasyCard jsou přestupy levnější. YouBike se cenově pohybuje zhruba kolem 5 korun za 15 minut.

What kind of formalities have to be arranged before arrival, for example residence permit?:
Vízum a zdravotní prohlídku. Při odletu na Taiwan je nutné ukázat zpáteční letenku, bez které vás některé aerolinky nenechají odletět.

What health insurance did you use? (rough price, advantages, disadvantages, is it necessary to arrange insurance at the university other than your home (Czech) insurance?):
Zařídil jsem si české cestovní pojištění za zhruba 7 tisíc korun. Určitě se ale dají sehnat i levnější varianty, nicméně jsem chtěl mít pokryté i cestování mimo Taiwan.

Did you have any experience with medical treatment abroad?:
Ne.

Did you work during your studies?:
Ne, moje vízum to neumožňovalo.

What are the conditions for working for MU students?:
Bohužel nevím.

Tips for free-time activities:
Škola nabízí spoustu volnočasových klubů od potápění přes jazzové lekce až po čajový klub. Kromě toho je na kampusu dobré zázemí pro různé sporty a v jeho okolí začíná spousta krásných hiků, které rozhodně stojí za to. Velmi blízko od univerzity se nachází Maokong, kde je spousta čajoven s místním čajem a krásným výhledem, ve kterých se dá strávit hezké odpoledne. Tip na čtvrteční večer je rozhodně Wave Club a AI club! V Taipei stojí za návštěvu National Palace Museum, Yingge district kvůli keramice, Elephant mountain na západ slunce anebo noční trhy na Raohe street.

Financial support and expenses
Total grant from Centre for International Cooperation:
80000 CZK

Monthly grant in CZK:
20000 CZK

Number of supported months:
4

Total number of months:
5

What other sources did you make use of to finance your placement?:
Vlastní úspory.

If you received another grant, state which and how much in CZK:

 
Total fees associated with enrolment at the university:
1040 CZK

a/ amount of enrolment fee:
0 CZK

b/ amount of tuition fees:
0 CZK

c/ amount of other fees (which):
0 CZK

 
What was your average monthly expenditure?:
20000 CZK

a/ of which for accommodation:
2045 CZK

b/ of which for catering:
9300 CZK

c/ travel and recreation:
8655 CZK

Any comments to the average monthly expenditure:
Tyto výdaje nezahrnují cenu letenek a cestovní pojištění (v mém případě zhruba 28 tisíc korun).

Recognition of foreign studies at the home faculty
How many credits did you gain during your studies (in the system of the foreign school)?:
12

How many ECTS credits were recognised at MU?:
24

Did you know in advance which of your courses would be recognised by your home faculty?:
Ano

What problems did you have with recognition?:
Žádným, vše proběhlo bez problémů.

Overall assessment
Assessment of personal benefit (1 = excellent):
1

Assessment of academic benefit (1 = excellent):
1

Evaluate the information and support provided by the foreign school (1 = excellent):
1

Did you encounter any serious problems during your stay:
Naštěstí ne, organizace pobytu ze strany jak NCCU tak MUNI je perfektně zvládnutá.

What would you recommend to take with you:
Adaptér do místních zásuvek, a společenské hry pro dlouhé večery na kolejích.

What most surprised you at the partner university in a positive way:
NCCU je jednička v humanitních vědách na Taiwanu a ve spoustě předmětů se vyučující věnují těm nejaktuálnějším tématům, někdy se povinná četba skládá z novinových článků. Jako student mezinárodních vztahů jsem byl pozitivně překvapen, že místní vyučující věnují mnohem více pozornosti mezinárodnímu obchodu než na FSS. Univerzita také prakticky denně organizuje různé přednášky s velmi zajímavými zahraničními hosty a různé exkurze. V neposlední řadě má NCCU krásný a skvěle vybavený kampus!

What most surprised you at the partner university in a negative way:
Úroveň angličtiny některých starších vyučujících a přílišná mírnost v hodnocení prací. Spíš bych ocenil, kdyby se větší důraz kladl na kvalitu prací, než na jejich kvantitu.

Further comments:
Pokud se chystáte na Taiwan, stáhněte si Line. Tuhle sociální síť tam používá každý!

Mluvil jsem s mnoha lidmi, co byli na Erasmu či jiném studijním pobytu, ale žádná země nezněla zajímavěji, než co jsem zažil na Taiwanu, rozhodně ho zkuste!